МЕДЕНКИ ПО НЮРНБЕРГСКИ ИЛИ LEBKUCHEN NÜRNBERGER ART


Ще завърша поредицата от публикации за немските меденки с тези специфични за района на Нюрнберг сладки, известни в цяла Германия под името Lebkuchen Nürnberger Art, защото хем са меденки, хем няма мед в тестото. Другото отличаващо ги е използването на бисквитени хартийки за подложка и течното тесто /малко по-гъсто от тесто за кекс/.
Както всички Lebkuchen, така и тези сладки са много ароматни и невероятно вкусни!
Препоръчвам на всички Вас да ги опитате!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

75 гр. захаросани кори от портокал
75 гр. захаросани кори от лимон
1/4 ч. л. амонячна сода
3 с. л. прясно мляко
6 яйца
350 гр. захар
1 пак. ванилия
щипка сол
250 гр. смлени бадеми
250 гр. брашно
15 гр. подправка за Lebkuchen  /съставките може да прочетете ТУК
правоъгълни вафлени хартийки Oblaten с размер 120х200 мм /как изглеждат можете да видите ТУК/
250 гр. черен кувертюр или черен шоколад
25 гр. палмово масло
175 гр. пудра захар
2 с. л. сок от лимон
коктейлни череши и белени бадеми за декорация /половинки или люспи/

  • Яйцата, захарта и солта, разбивам с помощта на миксера минимум 8 минути, или докато се получи пухкав крем.



  • Амонячната сода разтварям в  1 с. л. прясно мляко.



  • Към пухкавия яйчен крем, добавям разтворената амонячна сода и  смлените бадеми. Разбивам.



  • Добавям брашното и разбивам.



  • Добавям подправката за Lebkuchen и разбивам.



  • Захаросаните портокалови и лимонови кори, с помощта на блендера, нарязвам на малки парченца.




  • Добавям и тях към тестото и отново разбивам.



  • Така готовата смес за Lebkuchen, покривам с фолио за свежо съхранение и оставям на студно за 24 часа да почива.



  • Подготвям вафлените хартийки, като правилно разрязвам всяка една хартийка на 3 по-малки правоъгълници с размер 6,5х12 см.



  • След като измине необходимото време за отлежаване на тестото, с помощта на нож, намазвам всяка една вафлена хартийка с 1 с. л. от гъстото тесто  и заглаждам. Не е нужно тестото да покрива изцяло вафличките, защото по време на печенето, така или иначе тестото си заема формата и ги скрива.
  • Подреждам меденките на достатъчно разстояние една от друга, върху тава, покрита с хартия за печене.
  • Фурната загрявам предварително на 175 градуса и печа сладките точно 15 минути.



  • Разтопявам кувертюра и палмовото масло на водна баня. Много е важно да не попада и капчица вода в глазурата и водата да не завира.



  • Изваждам готовите меденки върху решетка и още докато са топли - покривам с 1 с. л. от глазурата. Веднага се прави и декорацията с половинки от коктейлните череши и бадемите. Така готовите и украсени меденки се оставят да стягат.



  • Половината от меденките покривам със захарен гус. В купичка изсипвам пресятата пудра захар, добавям 2 с. л. прясно мляко и лимоновия сок. Разбърквам.



  • Намазвам топлите още меденки със захарната глазура и веднага декорирам с черешките и бадемите.



  • Оставям меденките една нощ върху  хартия за печене, докато се стегне глазурата.
  • Прибирам тъмните меденки отделно от светлите в метални кутии и оставям минимум 2 седмици да отлежат.



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!


Коментари