БОНБОНИ С МОРКОВИ


Сигурна съм, че повечето от Вас помнят лимоновите резенки, които присъстваха винаги в домовете на нашите баби. Ето тези бонбони, които направих от моркови имат точно този аромат и вкус. 
Заслужава си да опитате вкуса на миналото!
Рецептата е от старите български кулинарни книги, използвани от моята свекърва!




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 40 БР.

400 гр. моркови
400 гр. захар
10 - 12 капки портокалова или лимонова есенции
захар за овалване

  • Измивам и обелвам морковите.



  • Настъргвам морковите на ситно в подходяща по размер тенджерка.



  • Изсипвам захарта върху морковите, разбърквам и слагам на котлон, включен на средна степен на мощност.



  • По време на варене на морковите се отделя вода, която за около 40 минути се изпари и морковите станаха с гъстотата на тесто. От време на време разбърквам, за да не залепнат за дъното на тенджерата.



  • Оставих морковеното тесто да се изстуди.
  • Добавих към изстуденото тесто есенцията и размесих добре.
  • Оформих  с ръце топчета с големината на орех.



  • Овалях всяко топче в кристална захар и поставих готовите топчета в хартийки за бонбони.



Резултатът - орнжеви бонбони с вкус на лимонови резенки! Вкус, останал в спомените ми от моето детство!


Коментари