СКУМРИЯ В КЕРЕМИДА


Не съм мислила никога, че чак пък толкова много ще ми липсва скумрията. В България може да се купи по всяко време на годината, а тук скумрията и шаранът са рибите, които много рядко мога да си купя и то замразени. От пет месеца следя във всички вериги магазини, в нашя район за скумрия и ето, че вчера най-после заредиха в Кауфланд. Не се замислих! 
Менюто беше измислено веднага - любимата ни скумрия с доматен сос в керемида!
А уханието, което се носеше из дома ни няма как да се опише!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

2 бр. цели скумрии /всяка по 250 гр./
2 консерви по 400 гр. нарязани домати / 
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
2 дафинови листа
6 зърна черен пипер
6 зърна бахар
50 мл. бяло вино
сол на вкус
4 с. л. олио
1 лимон

  • Измивам и подсушавам скумриите.



  • Оказа се, че са по-големи по размер от керемидите и се наложи да отстраня главите и опашките.



  • Във всяка керемида сипах по 1 с. л. олио.



  • Всяка рибка намазах обилно със сол и черен пипер. Направих по 3 напречни разреза, с дълбочина около 1 см. и във всеки разрез сложих парченце лимон.



  • Сложих скумриите в керемидите. Керемидите поставих в студената фурна и включих на 200 градуса.



  • Нарязах лука и чесъна на ситно.



  • В подходящ по размер тефлонов тиган изсипах 2 с. л. олио и добавих лука и чесъна. Запържих ги само за около минута, или докато лукът добие прозрачен цвят.
  • Изсипах нарязаните домати, разбърках и намалих котлона на средна мощност.



  • Към къкрещия доматен сос, добавих дафиновите листа, зърната черен пипер  и бахар. Посолих на вкус.





  •  Добавих бялото вино.




  • 15 минути бяха необходими на доматения сос да остане "на мазнина", което означава да изври излишната течност и да се сгъсти.
  • Извадих керемидите от фурната.За тези 20 - 25 минути, докато приготвях доматения сос, скумриите бяха започнали съвсем леко да се запичат.
  • С голяма лъжица разпределих доматения сос около скумриите. 



  • Върнах керемидите обратно във фурната.



Около 30 минути бяха нужни още, за да бъде добре изпечена скумрията в керемида.
Ммм, какво ухание!


Пожелавам на всички - добър апетит!

Коментари