ЛЕШНИКОВИ ЪГЪЛЧЕТА


Много ги обичам тези сладки! Още когато ги опитах за първи път, преди четири години, ми станаха любими. Рецептата е на моята колежка Валбурга и всъщност тя ги приготвя винаги за Коледа. Този път реших, че не е лошо и аз да изпека малко от тези мои любими лешникови ъгълчета. Сигурна съм, че и на Вас ще станат любими. 







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

300 гр. брашно
1 пак. бакпулвер
330 гр. захар
4 пак. ванилия
2 яйца
130 гр. маргарин
200 гр. смлени лешници
200 гр. начукани лешници
4 с. л. вода
200 гр. краве масло
4 с. л. мармалад от кайсии
200 гр. черен шоколад

  • В купата на миксера изсипвам брашното и бакпулвера. Размесвам ги. Добавям 130 гр. от захарта, 2 пак. ванилия, 2 яйца и 130 гр. маргарин.
  • Разбърквам всичко с миксера, с накрайниците за тесто, докато се получи гладко маслено тесто. 



  • Доомесвам тестото на ръка. Аз нямаше как да измеря маргарина и се наложи да добавям брашно, тъй като тестото залепваше по ръцете.



  • Готовото тесто разстилам в тавичката на фурната, която предварително съм намазала само с олио. Разстилането е само с пръстите на ръцете, като започвам от средата на тавата и избутвам към стените на тавата.Старая тестото да е равномерно разстлано на всякъде.



  • Включвам фурната да загрее на 180 градуса.
  • В подходяща тенджера изсипвам 200 гр. масло, смлените и начуканите лешници, 4 с. л. вода, 2 пак. ванилия и 200 гр. захар.
  • Слагам на котлона да заври, но с постоянно разбъркване. 



  • В момента, в който маслото се разтопи и всички продукти се смесят много добре, отделям от котлона и отделям на страна леко да изстине.



  • Изстиналата лешникова смес намазвам равномерно върху масленото тесто.



  • Върху добре разстланата лешникова смес изсипвам 4 с. л. конфитюр от кайсии.



  • Намазвам с  конфитюра равномерно целия сладкиш.



  • Слагам сладкиша в предварително загрятата на 180 градуса фурна и печенето продължава около 45 минути или докато сладкиша получи тъмно златист цвят. Трябва да се има в пред вид, че сладкишът дори и да се препече не се втвърдява. При притискане с пръст, сладкишът е мек. Така, че се гледа цветът - тъмно златист.
  • Изваждам от фурната и оставям за 10 минути, съвсем леко да изстине.
  • Още докато е леко топъл, нарязвам с върха на остър нож на малки триъгълничета. Ако сладкишът изстине съвсем, нарязването е трудно. Размерът на лешниковите ъгълчета, определяте Вие сами.



  • Оставям така нарязаните триъгълничета в тавата за цяла нощ да се стегнат.
  • На другия ден разтопявам шоколада на водна баня. Внимавайте да не попадне вода при шоколада, както и да не завира водата.



  • Потапям две от ъгълчетата на всяко триъгълниче в шоколада. Изчаквам да се изцеди излишното количество и слагам върху хартия за печене да стегне.



  • Ако искате да не Ви отива голямо количество шоколад, можете просто с четка да намажете ъгълчетата с шоколад.



Сигурна съм, че и на Вас много ще се харесат!
Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!



Коментари