РИБАРСКИ ГЮВЕЧ


Едно по-различно приготвяне на скумрията! Рецептата е от старите български кулинарни книги и си заслужава да се опита. Много важно е обаче, за да се усети невероятният вкус на това ястие, то да се  консумира изстудено. 
Предлагам на всички Вас да разнообразите приготвянето на скумрия!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

2 скумрии, около 250 гр. всяка
4 глави кромид лук
4 домата
парче целина
3 моркова
6 скилидки чесън
3/4 ч. ч. олио
7 тънки лимонови резенчета
1/2 ч. ч. галета или счукан сухар
1 ч. ч. сухо бяло вино
сол и черен пипер на вкус
няколко стръка пресен магданоз
лимонени резенчета за декорация

  • Обелвам и нарязвам на филийки лука. Слагам в гювеча.



  • Почиствам домата с върха на остър нож.



  • Нарязвам на кръгчета, които подреждам в гювеча.



  • Обелвам целината и я нарязвам на малки кубчета. Изсипвам в гювеча.



  • Обелвам морковите и ги нарязвам на малки кубчета. Добавям към останалите зеленчуци.



  • Обелвам скилидките чесън и ги нарязвам на филийки. Добавям в гювеча.



  • Почиствам и измивам скумрията. Нарязвам на парчета, които подреждам върху зеленчуците и поливам всичко с олиото.



  • Добавям и резенчетата лимон.



  • Изсипвам галетата  върху рибата  и заливам ястието с виното.



  • Поръсвам със сол и черен пипер на вкус.



  • Много внимателно и с помощта на дървена лопатка разбърквам ястието така, че галетата и зеленчуците да се размесят. Похлупвам.
  • Слагам гювеча в студена фурна и включвам за 15 минути на 50 градуса, след това увеличавам фурната на 220 градуса.
  • Когато гювечът започне да ухае - намалявам фурната на 200 градуса и го оставям  за 1 час във фурната.
  • Готовият рибарски гювеч оставям добре да се изстуди и чак тогава сервирам - поръсен със ситно нарязан магданоз и резенчета лимон.



Коментари