ОБИКНОВЕН БУЛЬОН


В последните години се налага много рядко да приготвям този обикновен, но много вкусен бульон. Приготвям го рядко, защото за него са много важни телешките тръбести кости, които могат да се купят единствено при месарите и то предварително насечени на парчета. А и в последните години, предлагането на готови бульони в магазинната мрежа е много голямо и аз свикнах с тяхното използване. Все пак, за да съхраниш голямо количество обикновен бульон е нужно да разполагаш и с фризер, какъвто аз нямам.
Но пък, след като получих подарък телешки кокали и то не какви да е, а от тези шотландските говеда - Геловей, нямаше как да не си доставим удоволствието и да си приготвим един истински, здравословен телешки бульон.
Обикновеният бульон служи като основа за приготвяне на най-различни супи и ястия и може да бъде порциониран и замразен, в подходящи съдове, ако все пак имате голяма камера на хладилника или фризер.
А както знаете, аз много обичам да разнообразявам и прибавките към супите и бульоните. Така, че крутоните към обикновенния телешки бульон, ще бъдат малко по-различно приготвени, но...мнооооооооого вкусни!







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1,5 кг. телешки тръбести кости /предварително насечени на парчета/
1 комплект зеленчуци за супа /целина, морков, корен от магданоз, корен от пащърнак/
3 с. л. сол /количеството определяте Вие, защото солта тук не соли достатъчно/
10 - 15 зърна черен пипер
1 глава кромид лук
1 стрък праз лук
няколко стръка магданоз
няколко листа целина

За крутоните:

2 филии бял хляб за тостер
1 яйце
50 гр. краве масло

  • Измивам костите добре и ги слагам в тенджерата под налягане.
  • Заливам с обилно количество студена вода, но нивото да е около два пръста под минимума на тенджерата. Има опасност, при препълнена тенджера и при шуменето на тенджерата под налягане да се изпръска цялата кухня. 
  • Слагам тенджерата на студен котлон и включвам на максимална степен /при мен 3/. Когато тенджерата започне да шуми, намалявам котлона на средна мощност. Оставям бульонът да ври минимум 1 час.
  • Ако използвате нормална тенджера, когато бульонът заври е много важно, с помщта на решетеста лъжица да се отдели образувалата се по повърхността му пяна. При нормалната тенджера е нужно бульонът да ври 2,5 - 3 часа на ниска мощност.



  • Всички зеленчуци се почистват, обелват и измиват. Ако ще се използва бульонът за основа на супи и ястия /ако ще се замразява/, зеленчуците се добавят цели. Тъй като ние го хапваме като супа, нарязах зеленчуците на дребни кубчета.



  • За още по-добър вкус, главата кромид лук обелих, разполових и запекох от всички страни на котлона. След това нарязах на ситно.



  • След като е изминало времето за варене на кокалите и при отварянето на тенджерата, месото се е отделило от кокалите, отстранявам кокалите, но задължително избутвам мозъка от кокалите в супата. Това дава един допълнителен вкус на бульона. Добавям зеленчуците и черния пипер. Посолявам и отново затварям тенджерата. Варенето продължава още 30 минути под налягане. Ако се използва нормална тенджера, нужно е да се вари до омекване на зеленчуците и още поне два пъти да се отпенва /отделяне на пяната с решетъчната лъжица..
  • Когато бульонът е готов и ще се замразява за добавка към супи, след свалянето му от котлона се оставя за 10 - 15 минути, за да се утаи и се прецежда през гъсто сито.
  • Тъй като аз не го замразявам, а го приготвям за директна консумация, приготвих специалните крутони за сервирането му.
  • В подходящ тефлонов тиган разтопих маслото и изпържих до златисто, нарязаните на кубчета филийки хляб.



  • Разбих яйцето.



  • Към златистите крутони, добавих разбитото яйце и ситно нарязаните листа магданоз и целина. Разбърквах непрекъснато, докато яйцата не се изпържиха също до златисто.



В купичката за сервиране сипвам от вкусните яйчени крутони и заливам с обикновенния бульон, който пък е много пъстър от ситно нарязаните зеленчуци.
Вкусен, горещ и здравословен, но обикновен бульон!


Коментари