БРЮКСЕЛСКИ ВАФЛИ С ГОРЕЩ ЧЕРЕШОВ СОС



Брюкселски вафли, гофрети или просто Waffeln. Отново различни наименования на едно и също сладко изкушение. Познати са на всички нас! Но...тук в Германия е нещо естествено във всяка къща да има уред за направата им. Естествено е и да се поднасят като допълнение към супата, което пък не е естествено за нас - българите. Ние сме свикнали да си ги похапваме като сладкиш, заедно с кафето. Аз също много ги обичам, но до сега не се бях замисляла, че може да публикувам рецептата на моята колежка Валбурга за немския вариант на гофрети. Към тази публикация ме насочи Калинка Гьошева от кулинарната фейсбук група "Сготвено с любов". Благодаря, Калинка! Благодарение на теб, похапнахме и ние от тези вкусни,  домашно приготвени вафлички, поляти с горещ черешов сос!
Рецептата за горещия черешов сос съм я описала вече при Ваниловия сладолед с горещ черешов сос






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


ЗА ВАФЛЕНОТО ТЕСТО:

450 гр. брашно
1 ч. л. бакпулвер /с връх/
4 яйца
200 гр. заквасена сметана
200 мл. течна сметана
150 гр. краве масло /стайна температура/
150 гр. захар
3 пак. ванилия със захар - ванилин
50 мл. ром

ЗА ГОРЕЩИЯ ЧЕРЕШОВ СОС:

1 буркан компот от череши /без костилките/
1 с. л. захар /при нужда/
2 с. л. царевично нишесте
1 пак. ванилия със захар

ЗА ДЕКОРАЦИЯ:

разбита сметана - флакон
течен шоколад - тубичка
пудра захар - по желание


Тестото за вафлите приготвям винаги, преди да дойдат гостите. Количеството тесто, което се получава е голямо и поради това го съхранявам в хладилника до 3 - 4 дни. Но самото изпичане на вафлите правя на момента. Точно преди сервирането им.

  • Всички продукти за тестото се изсипват в купата на миксера. Поради това, че маслото е нарязано на кубчета, започвам разбиването с накрайниците за тесто, докато се поразбият бучките масло.



  • Сменям накрайниците и продължавам разбиването още 5 до 7 минути, до получаването на гладко и гъсто тесто /гъстотата е като за бухти, не за палачинки/.



  • Загрявам уреда за изпичане.
  • Само преди първото използване, намазвам с помощта на четка, с олио. Повече намазване не е нужно.



  • Измерването на количеството тесто, нужно за една гофрета, зависи от Вас и размерът на Вашия гофретник. При мен бяха нужни по три супени лъжици на вафличка.



  • Изсипването на тестото е в средата, а при затварянето на гофретника, количеството се разпределя равномерно. Хубаво е да направите няколко проби, преди идването на гостите, за да сте наясно точно какво количество тесто е нужно за направата на вафличките.



  • Готовите гофрети изваждам върху скара. Не се вадят в чиния и една върху друга, защото омекват бързо и се овлажняват.

  • Черешовият сос също трябва да е предварително приготвен и да се поддържа топъл. За целта - прецеждам черешите, а сокът го слагам в подходяща тенджерка на котлона да заври. Ако е нужно подслаждам със захар. Добавям и ванилията.

  • В купичка разтварям нишестето с малко студена вода.



  • Изключвам котлона. Добавям към врящия сос и с постоянно бъркане, нишестената каша.



  • Ако случайно видя, че сосът започва много бързо да се сгъстява, отделям тенджерата от котлона.
  • Добавям черешите съм соса.



  • Разбърквам много внимателно, за да не се развали формата на плодовете.



  • Сервирам гофретите поляти с горещия черешов сос. По желание може да се добави топка ванилов сладолед и разбита сметана.






Ако някои от гостите Ви не желаят от горещия черешов сос, можете да поднесете вафлите само поръсени с пудра захар или пък поляти с течен шоколад.






Коментари