ПЪСТРА СУПА ОТ РИБА


Отново темата "Супа" и нейното разнообразяване! Днес е просто супа с филе от риба. Може да се приготви с филе от риба по Ваше желание. Рецептата е от старата българска кухня и е лесна и бърза за приготвяне.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

400 гр. филе от риба по избор
2 моркова
2 резена целина
2 глави лук
2 магданозени корена
1 корен пащърнак /по желание/
10-15 зърна черен пипер
1 дафинов лист
кубче краве масло, около 50 гр.
1 яйце
сокът на 1/2 лимон

  • Измивам, обелвам и нарязвам на ситни кубчета морковите.



  • Обелвам, измивам и нарязвам на ситни кубчета резените целина.



  • Измивам, обелвам и нарязвам на ситни кубчета корените магданоз и пащърнак.



  • Обелвам и нарязвам на ситни кубчета лука.



  • В подходяща по размер тенджера, сварявам 1,5 л. подсолена вода.
  • Добавям всички зеленчуци и оставям на средна мощност на котлона да се сварят до омекване, или около 20 минути.



  • Подготвям си втора тенджера, във която прецеждам зеленчуците, а отварата от тях я връщам на котлона.



  • Зеленчуците претривам през цедката.



  • Връщам пюрето от зеленчуци в отварата и оставям супата да заври.



  • През това време, нарязвам филето от риба на малки кубчета.



  • Прибавям към супата, кубчетата рибно филе.
  • Подправям с още сол, ако е необходимо. Добавям черния пипер и дафиновия лист. Пускам кубчето масло.
  • За сваряването на рибата са достатъчни 20 минути.



  • Разбивам яйцето, заедно със сока на лимона.
  • При непрекъснато разбъркване на яйцето, добавям към него, малко по малко от супата.



  • Когато температурата на яйцето се уравновеси с тази на супата, започвам от яйчената смес, малко по малко да добавям към супата, като сега супата разбърквам непрекъснато. Това се прави с цел да не се пресече яйцето.



Поднасям супата гореща, поръсена обилно със ситно нарязан пресен магданоз и прясно изпечени гофрети или препечени филийки на тостер!
Това с гофретите, го взаимствах от немските обичаи за поднасяне на супа.



Коментари