ПУКАНИ ЛЮТИ ЧУШЛЕТА


Ето още една българска вкуснотийка, която присъства и на нашата трапеза от време на време. Рядко е, защото и рядко се намират по немските магазини малките зелени чушлета, които приготвени по този начин са невероятно вкусни. Ако пък случайно, не сте любители на лютото, пробвайте само сосчето, което прави чушките толкова апетитни.
Тези чушки ме връщат във времето, когато живеехме във Волуяк и ги пробвах за първи път, преди 25 години, при майката на Галя - леля Дора! Леля Дора е всъщност жената, която ми каза да не пестя копъра и магданоза при направата им, защото добре подправения дресинг на чушките е всъщност най-вкусното нещо.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр. люти чушлета
4 с. л. олио
1 с. л. оцет 
1 ч. л. сол
3 скилидки чесън
връзка магданоз
връзка копър 

  • Отрязвам с остър нож дръжките на чушките, като оставям само 1 см. от тях.



  • Измивам и подсушавам с домакинска кърпа чушките.



  • В подходящ тефлонов тиган, сипвам 1 с. л. олио, включвам котлона на максимална степен, сипвам чушките и с постоянно подрусване на тигана ги опукивам, което означава да потъмнеят само на места.



  • Аз ги приготвям по този начин, поради липсата на условия за опукване върху ламарина,  газов котлон или печка на дърва. А пък и така е много по-бързо.



  • Когато чушките са само опукани, не е нужно да се белят. 
  • Готовите чушки изсипвам в подходяща купа.



  • В друга купа смесвам олиото, оцета и смления чесън. Съотношението на олио и оцет е винаги 3 към 1. 3 с. л. олио и 1 с. л. оцет. При по-голямо количество чушки -  увеличавате количеството на олио и оцет, но в същото съотношение.


  • Добавям солта, ситно нарязаните копър и магданоз.

  • Разбърквам добре дресинга и заливам чушките.


  • Оставям чушките добре да се охладят и да поемат от дресинга.



Сервирам чушките студени като разядка, придружени винаги с достатъчно количество хляб.
Могат да се съхраняват в бурканчета, добре затворени с капачки, в хладилника - достатъчно дълго време.


Коментари