Translate

понеделник, 10 ноември 2014 г.

АГНЕШКИ КОТЛЕТИ С БЯЛ ОРИЗ НА ФУРНА


Много често се налага да работя до късно и точно тогава -  моето място в кухнята заема Динко. А той е перфектен в приготвянето на месо с ориз. В случая беше приготвил любимото ни агнешко месо. Когато се прибрах у дома, ухаеше невероятно вкусно. Ухаеше на агнешко месо, подправено с джоджен - по стар български обичай.
Нека Ви запозная с бързата, лесна и вкусна рецепта на Динко за агнешки котлети с бял ориз!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 2 ПОРЦИИ:

2 бр. агнешки котлети - по 300 гр. всеки
3 с. л. олио
1/2 ч. ч. ориз
черен пипер и сол на вкус
1 връзка пресен лук
1 с. л. сух джоджен

Приготвянето на това ястие е винаги най-лесно в глинен гювеч, но ако не разполагате с такъв - всяка една подходяща по размер тавичка, ще Ви свърши работа. Нужно е само да покриете тавичката с фолио по време на печенето.

  • Добре измитите и подсушени котлети, се слагат на дъното на глинената тенджера или тавичката.



  • Пресният лук се почиства, измива и нарязва на колелца. Добавя се към агнешките котлети.



  • Добавят се олиото, солта, черния пипер и джодженът.
  • Ястието се залива с 1/2 ч. ч. вода за гювеч или 1 ч. ч. вода за обикновенна тавичка.
  • Похлупва се с капак или алуминиево фолио.



  • Когато се приготвя ястието в глинен гювеч, се слага в студена фурна и по познатата процедура - първо на 50 градуса за 15 минути, после 250 градуса, докато ястието започне да ухае и най-накрая 200 градуса за 1 час.
  • Ако се приготвя в тавичка - фурната е загрята предварително и се пече 1 час, покрито с фолио.
  • След един час ястието се изважда от фурната, добавя се оризът и се залива с още 1 ч. ч. гореща вода.
  • Внимателно се разбърква, за да се разпредели равномерно оризът.



  • Ястието се похлупва и продължава печенето на 200 градуса, във фурната за още 30 минути. 
  • Ястието е готово, когато оризът е усвоил течността и ястието е останало "на мазнина"
Агнешките котлети с бял ориз се сервират топли!
И все пак мъжете си остават най-добрите готвачи!



Публикуване на коментар