КАРТОФЕНА СУПА С ГЪБИ ПАЧИ КРАК


И за да бъде картофената супичка малко по-различна, добавяме гъби пачи крак! Неизбежно е, когато живееш в гората, да не сготвиш нещо с тези гъбки. Аз даже малко закъснях, но - по-добре късно, отколкото - никога! А най-подходящи за супичка са малките по размер гъбки. И  за завършек на вкуса - пресен копър и пресен магданоз!
Много вкусно!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


 600 гр. картофи
2 моркова
200 гр. гъби -  пачи крак
2 стръка пресен лук
50 гр. краве масло
800 мл. зеленчуков бульон
1 с. л. ситно нарязан пресен магданоз
1 с. л. ситно нарязан пресен копър
сол и черен пипер на вкус


  • Измивам, обелвам и нарязвам морковите на кръгчета.


  • Картофите обелвам, измивам и нарязвам на кубчета, размерът е по Ваше желание.



  • Почиствам, измивам и нарязвам на едро зеления лук.



  • Гъбите измивам много добре и оставям да се оцедят. Ако са малки на размер - оставям ги цели, но ако са големи - нарязвам  на по-малки парчета.



  • В тенджерката, в която ще приготвям супата, разтопявам маслото. Котлонът е на максимална степен - при мен 3-та степен.



  • Гъбите ги пускам за кратко /около 2 - 3 минути/ в горещото масло, колкото леко да се задушат. 
  • С помощта на решетъчна лъжица изваждам гъбите от маслото и оставям на страна.



  • Пускам всички останали зеленчуци в горещото масло за около 2 минути, колкото леко да се сотират.



  • Заливам сотираните зелнчуци с бульона, похлупвам с капак и оставям на ниска степен на котлона /1,5 от възможни 3/ около 15 - 20 минути да къкрят.


  • Пробвам готовността на зеленчуците с виличка. Като набода картофче и се разделя - готови са.



  • Добавям гъбите към супичката и оставям на котлона за около 3 минути.



  • Подправям със сол, черен пипер, копър и магданоз.




Сервирам супата гореща!


Добър апетит!

Коментари