ВИТА БАНИЦА С ГЪБИ И ПРАЗ ЛУК


Ето, че отново е Петковден! А пък на този ден, по стара българска традиция, се сервира баница с гъби и праз лук. Аз празнувам имен ден, имам гости и сервирам - вита баница с гъби и праз лук. Е ... намират се и други ястия, но баницата е "гвоздеят на програмата". 
Поздравявам всички празнуващи на този ден! 






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За тестото:

800 гр. брашно
200 мл. топла вода
1 с. л. оцет
1 ч. л. сол
50 гр. краве масло /стайна температура/

Спокойно може да се използват и готови финни кори за баница. Важното е да са съвсем пресни и да не са били замразявани. Така няма да има проблем с навиването им на руло.

За плънката:

700 гр. праз лук
300 гр. гъби - печурки
сол и черен пипер на вкус
няколко стръка пресен магданоз
4 с. л. олио

За поръсване на корите:

2 яйца - разбити
200 гр. сирене - натрошено
4 с. л. олио


  • Почиствам и измивам много добре гъбите. Нарязвам ги на филийки.


  • Почиствам и измивам празия лук и също нарязвам на филийки.



  • Загрявам в голям  размер тиган олиото и пускам най-напред гъбите да се поизпържат.



  • Когато гъбите поомекнат, добавям празия лук и продължавам пърженето до неговото омекване.



  • По време на пърженето на продуктите разбърквам.



  • Когато преценя, че гъбите и празът са полу-готови, изключвам котлона.
  • Добавям сол и черен пипер на вкус.
  • Нарязвам магданозът на ситно и също добавям.
  • Оставям тигана със зеленчуците на страна, за да изстинат добре.



  • В подходяща по размер купа изсипвам брашното, добавям солта и разбърквам, за да се смесят добре.
  • Правя кладенче, в което изсипвам оцета.
  • С помощта на миксера, с накрайниците за тесто, започвам на ниска степен на миксера да разбърквам само в кладенчето и добавям на тънка струйка топлата вода.



  • Бъркането с миксер продължава, докато се усвои цялото брашно и се оформи топка около накрайниците на миксера.
  • Доомесвам топката на ръка. Покривам с кърпа и оставям за 30 минути на стайна температура, да отлежи.



  • Оформям топката на руло и отрязвам горе - долу 6 еднакви парчета.



  • Всяко парче разделям на половина.



  • Оформям всяко парче на много хубава и гладка топка.



  • Притискам топките с пръстите на ръката, за да се разточат до размер на чинийка за кафе.
  • Шест от топките намазвам с омекналото масло, което предварително съм разделила на 6 парченца.



  • Похлупвам всяка намазана топка с не намазана и притискам краищата, за да се слепят.
  • Намазвам леко с олио, покривам с кърпа и оставям за още 30 минути, за да се отпусне тестото.



  • От всяка топка разточвам кора /при мен е с въртене, което съм описала при приготвянето на Прави банички/.
  • Върху всяка кора поръсвам с пръсти съвсем малко олио, поръсвам от гъбената плънка и добавям съвсем малко от разбитите яйца, размесени с натрошеното сирене.



  • Навивам кората, от към най-широката й част на руло, като се старая рулото да не е плътно. Хубаво е да се оставя въздух по време на навиването на кората. Така баница става още по-пухкава при изпичането.





  • Всяко руло навивам на охлюв в предварително намазана с олио тавичка. Моята е с размер 36 см. в диаметър.
  • Отново се старая да оставам малко разстояние между отделните рулца, защото самата баница леко увеличава обема си, а и така по-хубаво се изпича.



  • Слагам тавата в предварително загрята на 220 градуса фурна и печенето продължава поне 40 минути. Това обаче се определя от Вас самите, според фурната с която разполагате. Важно е баницата да добие тъмно златист цвят отгоре и отдолу.



След изпичането поръсвам съвсем леко със студена вода, покривам с кърпа и оставям за 5 минути.
Сервирам баницата за Петковден топла!
Наздраве и честито на именниците!



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

Коментари