ЛЕБЕРКЕЗ





Много от Вас, които са горе - долу от моето поколение, помнят Кулинарните магазини, които имаше в по-големите градове на България, преди 25 - 30  години. В такъв кулинарен магазин ме водеше и моята майка. От там купувахме горещ леберкез. Така е останал в моите спомени - горещ и много вкусен. 
Случи се така, че дойдохме да живеем в държавата на леберкеза. Тук можем да си го купим полу-готов /ние само го изпичаме/ във всеки един хранителен магазин. Много обичаме и неговия вариант на Пица - леберкез. Но аз нали съм си любопитна, разпитах дали пък не е възможно сама да си го приготвя у дома. Всички ми казваха, че са ми нужни специални уреди, за да постигна качествен и вкусен леберкез. Аз обаче, лесно не се давам. Имах малко затруднение с намирането на специалната сол за консервиране на колбаси. Тази сол се продава в минимални разфасовки от по 10 кг. А пък аз имах нужда само от 15 гр. Но... и това си има своето решение - отива се при месаря и от него се купува малко количество. Има във всяка месарница - поне тук в Германия. Надявам се и в България да се намира, защото си заслужава да се опита този вкусен немски продукт. 
Ако сте любители на леберкеза, ако обичате предизвикателствата, прочетете рецептата и опитайте да си направите! Заслужава си!
А пък и като ще е бира - да е с леберкез, брецели и сладка баварска горчица!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За чист леберкез:

500 гр.  кайма - смес
200 гр.  шарено месо от корема на прасето 
3 ч. л. равни или 15 гр.  сол за консервиране на месо /тази сол дава и този червен цвят на леберкеза/
1 ч. л. бял пипер
150 гр. кубчета лед или 1 формичка за лед

За пица - леберкез се добавят още:

1 червена чушка
1 парче кашкавал, около 20 гр.
1 шепа замразен грах

  • На шареното месо отделям кожата.



  • Нарязвам тази шарена сланинка на възможно най-малките кубчета.



  • С помощта на блендер смилам месото, но поне на три пъти, защото самият блендер не може да поеме голямо количество.



  • Смляната сланинка слагам в купата, която използвам за разбиване с миксер.



  • Добавям каймата, солта за консервиране и пипера.



  • Омесвам всичко много добре с ръка, като за кюфтета.



  • Слагам купата в камерата на хладилника, за да се охлади много добре месото, но не повече от 30 минути. Не бива да замръзва.
  • Включвам фурната да загрее на 160 градуса.
  • Разбивам ледените кубчета в блендера докато се получи леден сняг. 



  • Към добре изстуденото месо, добавям ледения сняг и с помощта на миксера и накрайниците за тесто разбърквам всичко, докато се получи еднородна смес.



  • Сменям накрайниците на миксера, с тези за разбиване на кремове и разбивам леденото месо на пухкава и еднородна смес.



  • Нарязвам чушката и кашкавала на много малки кубчета. Подготвям граха. 



  • Добавям всичко към добре разбитата кайма и разбърквам на ръка, докато и зеленчуците се размесят добре с месото.



  • Продълговатата форма за кекс, постилам с хартия за печене. Тъй като моято форма е с размер 30 см., което е страшно голям размер за това малко количество месо, с помощта на алуминиева тавичка, за еднократна употреба, запълних излишното пространство от формата. Размерът на формата, който ми беше нужен е около 15 см.
  • Месото притиснах с ръка, за да прилепне плътно в тавата и при печенето да не се получат дупки в леберкеза.



  • За да се получат тези квадратчета, отгоре на леберкеза използвах върха на остър нож. Като направих диагонални разрези с дълбочина около 5 мм.

  • Слагам леберкеза в предварително загрятата на 160 градуса фурна и печенето му продължи при мен 90 минути, или докато се получи хубава тъмно-червена коричка. Времето за изпичане зависи от количеството месо. Колкото повече е месото, толкова по-дълго се пече, а и при всяка фурна печенето може да е с различна продължителност, но не по-малко от 1 час.
  • Когато е готов и го извадя от фурната, оставям за около 10 минути да отлежи и чак тогава режа на парчета.




Сервирам леберкеза винаги топъл. Много добре се комбинира със сладка баварска горчица, брецелибаварска картофена салата и хубава студена бира.





Коментари