КАРТОФЕНА КРЕМ - СУПА


Сигурна съм, че всички обичат класическата крем - супа от картофи. Няма начин! Всеки от време на време се сеща за нея и я търси! А пък, няма нищо по-хубаво от една гореща супа! Ние обичаме за обяд да хапваме чорбички и супички! Много са полезни и в същото време лесно усвоими от организма. А и идеалната диета, ако някой иска да промени килограмите си. 
И... тъй като  е супичка, реших да не се лишавам от любимите морков и лук в нея. Но, ако не сте почитатели на тези два зеленчука - спокойно не ги добавяте! 
И... да видим!







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 кг. картофи
1 морков
1 гл. кромид лук
700 мл. бульон - зеленчуков, пилешки или телешки
100 гр. краве масло
300 мл. прясно мляко
сол и бял пипер на вкус
1/2 ч. л. настъргано индийско орехче
4 филии хляб за тостер
магданоз за декорация

  • Обелвам, измивам  и нарязвам картофите на едри кубчета.
  • Измивам, обелвам и нарязвам моркова на кубчета.
  • Обелвам и нарязвам лука на кубчета.
  • Сипвам всички зеленчуци в подходяща по размер тенджера и заливам с бульона.



  • Варя зеленчуците на средна температура, минимум 20 минути. Проверявам готовността на картофите с виличка. Ако се разделят лесно - готови са.


  • С помощта на пасатора, пюрирам зеленчуците в тенджерката.



  • Тенджерата е все още на котлона, на ниска степен на мощност.
  • Добавям половината количество масло. 



  • Добавям на тънка струйка прясното мляко и разбърквам супата с тел за разбиване.
  • Плътността на крем - супата, определяте Вие сами. Ако обичате супата да е по-рядка, добавяте повече прясно мляко, ако я обичате да е гъста, - намалявате от количеството прясно мляко, което аз съм описала. 



  • Пробвам солеността на супата. Ако е нужно добавям още сол.
  • Поръсвам с бял пипер и индийско орехче.



  • Изпичам филийките хляб на тостера и нарязвам на малки кубчета.



  • В подходящ тефлонов тиган, разтопявам останалото количество масло.



  • Изпържвам хлебните кубчета на максимална степен на котлона, като ги разбърквам непрекъснато, за да получат тъмен златист цвят от всички страни.



Сервирам супата гореща, декорирана с няколко крутончета и ситно нарязан магданоз.
Пожелавам на всички - добър апетит!


Коментари