ВАРЕН СВИНСКИ ЕЗИК


На много от Вас ще им се стори много обикновенно ястие, но пък за нас това си  е един деликатес, който много рядко можем да си позволим. Рядко си го приготвяме, защото рядко намираме в магазинната мрежа в Германия всички тези вътрешности, които много от немците не хапват. Но...явно това обединяване на Европа, промени и пазара на хранителни продукти. Ето, че попаднахме на промоция в Реал на много от тези храни, които не са нещо типично за немската кухня, или поне за нашето обкръжение от немци.
И...си доставихме удоволствие от похапването на варен свински език!
По този начин приготвен, езикът може да се поднесе или като предястие, или пък с подходящата гарнитура - като основно ястие.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

600 гр. свински език /в този случай - 3 бр./
1 л. зеленчуков бульон
100 гр. краве масло
50 гр. настърган кашкавал
гарнитура по избор /пържени картофи или задушени зеленчуци/

  • Измивам добре езика и го слагам на дъното на тенджерата под налягане. Ако нямате такава - използвайте обикновенна тенджера.
  • Заливам със зеленчуковия бульон и затварям тенджерата.
  • Включвам котлона на максимална степен /при мен 3 от три възможни/. В момента, в който тенджерата започне да шуми, намалявам котлона на 1,5-та степен. Оставям езика да се вари минимум 1 час. Ако използвате обикновенна тенджера - поне 2 часа на много слаб котлон.




  • Когато езикът е сварен, изцеждам от бульона, заливам със студена вода /за по-лесно обелване/  и с помощта на остро ножче - обелвам грапавата кожа на езика.




  • Нарязвам езика на филийки и подреждам в подходящ съд за сервиране.



  • Разтопявам маслото в тиган и с него заливам порциите от език. 
  • За разнообазие може да се поръси и с настърган кашкавал.
Поръсването с черен пипер и допълнителното осоляване е по желание. Задължително се сервира горещ, защото маслото много бързо се втвърдява.


 
Ха, наздраве!







Коментари