ПУЕШКО ФИЛЕ - ФРИКАСЕ


Винаги съм си мислела, че не обичам фрикасе! Но...пуешкото месо, приготвено по този начин, е невероятно вкусно. И не само, че е вкусно, но е и много полезно, защото калориите в това ястие само много малко, особено ако използвате и мляко с малък процент масленост. 
Обожавам тази комбинация - пуешко филе, моркови и грах, бял ориз и разбира се - сос фрикасе!
Опитайте! Заслужава си!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

400 гр. пуешко филе
сол и  пипер на вкус /за бели сосове използвам бял пипер/
750 бл. бульон по желание или подсолена вода
100 мл. прясно мляко или течна сметана
4 големи моркова
250 гр. грах /аз използвам замразен, защото и на вкус и на цвят ми допада/
50 гр. краве масло
3 с. л. брашно /моите са с връх пълни/
1 дафинов лист
2 с. л. сок от лимон /прясно изцеден/
магданоз за декорация

  • Нарязвам пуешкото филе на стекчета /малки филийки с дебелина около 1,5 см/.



  • Слагам бульона на котлона, в подходяща по размер тенджерка, да заври.
  • Пускам пуешките стекчета във бульона и намалявам котлона, колкото бульонът да къкри. Варя месото около 10 минути. На пуешкото месо не му е и нужно повече. То се приготвя много бързо.



  • Измивам, обелвам и нарязвам морковите на малки кубчета.



  • Пускам да се сварят при месото, като на тях са им нужни около 7 минути. Но това вие ще прецените, като ги пробвате на готовност.



  • Малко, преди да са готови морковчетата, или 4 минути преди това - пускам граха при месото и морковите.
  • На него също не му е нужно много време, колкото да се размрази и съвсем леко да поомекне. Ние го обичаме да хрупка в ястията.



  • Когато преценя, че зеленчуците и месото са готови, прецеждам бульона от тях. Бульона го запазвам, защото ще ми е нужен за приготвянето на соса.



  • В подходяща тенджерка и на средна мощност на котлона, разтопявам маслото.



  • Добавям брашното и разбърквам, за да не залепва по дъното на тенджерката. Пържа брашното само около минута или да получи златист цвят.



  • Добавям горещия бульон към брашното и разбърквам, за да се получи гладка  каша.



  • Разреждам кашата със студеното прясно мляко. Бъркането продължава, а котлона е на ниска степен. Не бива кашата да бълбука силно. Само леко да къкри. Не забравяйте, че фрикасето залепва много бързо и лесно за дъното на тенджерата, а това може да промени вкуса и на ястието.



  • Изключвам котлона, но не премествам тенджерката. Пробвам на сол, ако е нужно добавям. Поръсвам с бял пипер и добавям дафиновия лист. Бъркането продължава от време на време.



  • Добавям лимоновия сок. Той дава допълнителен и приятен вкус на фрикасето.



  • Връщам месото и зеленчуците в тенджерката с фрикасето. Разбърквам внимателно.




  • За гарнитура приготвям бял ориз. За целта - използвам порционираните торбички с ориз. Става много бързо и не е нужно да му отделям специално внимание, а в същото време е много вкусен. За него са нужни около 20 минути и го приготвям успоредно, но на друг котлон.



Сервирам пуешкото фрикасе горещо - с топка бял ориз и поръсено обилно със ситно нарязан магданоз.


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

Коментари