ЮЖНО-ТИРОЛСКИ КАРТОФЧЕТА СЪС ШПЕК


Трябва да се разнообразява менюто и поради това, днес сме на южно-тиролски картофчета, увити в шпек. Шпек е в същност месото от корема на прасето, което е шарено /сланинка и месце/, опушено и нарязано на много тънки филийки, почти прозрачни. Аз купувам готова опаковка с Тиролски шпек /все пак картофките са по тиролски/, а пък може да се направи със всяко беконче, което Вие намерите в магазините. Важното е да е много тънко нарязано. Комбинирах с любимата ми Feldsalat, на която все още не знам името на български!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

8 - 10 малки картофчета
4 - 5 филийки шпек /бекон/
2 ч. л. не много люта горчица
1 с. л. мед - трябва да не е захаросан
4 с. л. олио
сол и черен пипер на вкус
50 гр. Feldsalat
2 с. л. ябълков оцет

  • Измивам много добре картофчетата и ги сварявам за 15 минути във вода, заедно с обелките.
  • През това време си подготвям шпека. Нарязвам филийките на половина, по дължина.


  • Намазвам внимателно всяка половинка шпек с много тънък слой горчица.



  • Поливам с много тънка струйка от меда, върху всяко парче от шпека.



  • Прецеждам от водата картофите и след като поизстинат, обелвам.



  • Всяко картофче увивам в листче от бекона.



  • Загрявам 1 с. л. олио в тефлонов тиган, на максимална степен на котлона.
  • Точно преди да сложа картофките да се пържат - изключвам котлона.
  • Пускам картофчетата в горещата мазнина с ръбчето от бекончето - към мазнината, за да се запечата и да не се развива.
  • Обръщам честичко картофчетата, с помощта на две лъжици. Не друсам тигана, за да се пържат равномерно, защото много лесно се отделя бекончето от картофчетата. 
  • Пърженето на картофчетата продължава 10 минути, на изключен котлон, защото температурата /поне при моя котлон е така/ е достатъчно висока, а картофите все пак са вече сварени. 
  • Обръщането им трябва да е често, за да получат златист загар равномерно от всички страни.
  • Готовите картофки поръсвам с черен пипер.



  • В салатна купа смесвам 3 с. л. олио, оцета, сол и черен пипер на вкус. Разбивам.



  • Почиствам, измивам и подсушавам салатата.
  • Добавям към дресинга и обърквам, да поеме салата от винегрета.



Подреждам топлите картофчета в плато и декорирам със салатката.


Коментари