ТОРТА С ЛЕШНИКОВА НУГА "МАРТИН"


Традициите са - за да се спазват. Точно два дена делят рожденните дни на моите прекрасни внуци. Днес празнува Мартин! Той вече е на 4 години! А като, че ли вчера беше денят, в който го гушнах за първи път и беше толкова малък, че ме беше страх да дишам! 
И аз като горда баба - направих тази торта и му я изпращам на снимка, защото няма как да присъствам лично на неговия рожден ден!
Честит рожден ден, Марти! Расти безгрижен и щастлив!
Финна торта с лешникова нуга! Тя е кралицата на всички торти, а комбинацията от лешникова нуга, шоколадов крем и бишкоти е  изкусителна!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

150 гр. брашно /измервам всички продукти с мерителна каничка/
75 гр. масло
2 с. л. захар
1 жълтък
щипка сол
3 листа желатин
2 опаковки /200 гр./ лешникова нуга
1 опаковка шоколадов пудинг /за варене/
375 мл. прясно мляко
200 гр. бишкоти
16 с. л. бадемов ликьор
750 гр. сметана за разбиване
2 пак. ванилия със захар
8 бонбона с лешникова нуга /за декорация/
мазнина и брашно за формата

  • Брашното изсипвам в купа и размесвам със солта. Правя кладанче в брашното  и добавям студеното масло, но нарязано на малки кубчета, захарта,жълтъка и 3 с. л. студена вода.



  • С накрайниците на миксера за тесто, размесвам всичко бавно до получаването на гладка топка тесто, която дооформям на ръка.



  • Това е маслено тесто и е основа на много от сладкишите, тук в Германия. Това е и основата на класическия Käsekuchen. 
  • Завивам маслената топка тесто във фолио за свежо съхранение и слагам на студено в хладилника за около 30 минути да се стегне.



  • Намазвам формата за торта с олио и поръсвам с брашно.



  • Слагам топката тесто във формата и с ръка разстилам по дъното на формата, така че да го покрие равномерно. 



  • Набождам с вилица. Това се прави, за да не се получават балончета по време на печенето.
  • Слагам в предварително загрята фурна на 200 градуса. 20 минути са достатъчни, за да е добре изпечен масления блат.



  • Накисвам листата желатин с малко студена вода, колкото да ги покрие, като листата трябва да са предварително разделени.



  • Нарязвам лешниковата нуга на малки кубчета.


  • Разтварям пакетчето шоколадов пудинг в 75 мл. от студеното прясно мляко.



  • Останалите 300 мл. от прясното мляко, сварявам в подходяща тенджерка.




  •  Добавям към свареното прясно мляко, на изключен котлон, разтворената вече пудингова смес. Бъркам постоянно с тел за разбиване.



  • Добавям кубчетата лешникова нуга към пудинговата смес и разбърквам, докато се разтопят.



  • Намачква желатиновите листа с ръка.

  • Добавям желатина към горещата нуга- пудинг смес и разбърквам, докато и той се разтвори напълно.
  • Нуга крема оставям на студено, за около 40 минути.




  • Подреждам на равна повърхност бишкотите и ги заливам с 12 с. л. бадемов ликьор.

  • Изваждам изстиналия вече блат за торта от формата. Измивам формата и отново връщам блата за торта в нея. Стените на формата за торта са плътно закопчани, около дъното й.
  • Напоявам блата за торта с 4 с. л. бадемов ликьор.

  • Разбивам 400 мл. студена сметана, за около 5 минути с миксера на максимална степен, или докато накрайниците на миксера започнат да правят черти.





  • Когато нуга кремът започне да се желира, добавям лъжица по лъжица от разбитата сметана към него и много бавно и нежно разбърквам, докато се получи гладък и пухкав крем.




  • Изсипвам 1/3 от нуга крема върху блата за торта и подравнявам.
  • Подреждам половината от бишкотите върху него.




  • Изсипвам половината от останалия нуга крем върху бишкотите.
  • Подреждам още един ред бишкоти и заливам с останалия крем. Подравнявам.
  • Оставям тортата за цяла нощ на студено в хладилника. 



  • На другия ден, или точно преди сервиране на тортата, разбивам останалото количество сметана, заедно с ваниловата захар.



  • Отделям много внимателно стените на формата за торта. Ако успеете, също много внимателно да отделите и дъното - много добре, но ако не, по добре го оставете, но сложете тортата върху подноса за сервиране.



  • Намазвам обилно тортата от страни със сметаната. 
  • Оставям си известно количество от нея за шприцване на розички върху тортата, с които определям броя на парчетата торта.
  • Върху розичките декорирам с нуга бонбони.



Ако Марти беше тук, със сигурност щеше много да хареса тази торта, защото в нея има любимия му шоколадов крем и бонбони!
Честит рожден ден, Марти!

Коментари