ЧУШКИ БЮРЕК


Много вкусни! Не мога да намеря думи, за да започна публикацията. Още е вкусът в устата ми и си представям как още ги хапвам. А споменът за тях и идеята да ги направя ми дойде от нашата годишна приятелска сбирка в Клуб - ресторант "Архиви". Всъщност Катето и Краси са управители на ресторанта и естествено, че ми угодиха на всички желания за българска кухня. Но чушките бюрек бяха "черешката на тортата". Няма такива. Е... освен тези, които виждате на снимката. Така, че ето сега можете и Вие да се насладите на тази чисто българска рецепта!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр. червени чушки сорт Капия 
200 гр. краве сирене
3 яйца
1 с. л. ситно нарязан пресен магданоз
3 с. л. брашно
3 с. л. галета и брашно за паниране
100 мл. олио

  • Чушките трябва първо да бъдат много добре и от всички страни изпечени. Аз имах късмет, че съпругът ми запали скарата и ми ги изпече там. Могат да бъдат изпечени във фурната, на котлона или в грил тигана. Задължително ги слагам в найлонов плик, за да се задушат много хубаво. Колкото повече отлежат в плика, толкова по-добре се белят после.



  • Обелвам изпечените чушки и много внимателно, с отстро ножче отстранявам дръжките и почиствам хубаво от семената. Много е важно да не се нарани по никакъв начин чушката, за да не изтече после плънката.



  • В подходяща по размер и дълбока чиния, разбивам две от яйцата. Настъргвам сиренето, добавям магданоза и разбърквам добре, за да се смесят съставките.



  • С помощта на чаена лъжичка и отново много внимателно, напълвам чушките. Трябва да се внимава, защото много лесно се късат изпечените вече чушки.



  • Съвсем леко притискам чушките с ръка, за да се сплескат, но пък внимавам да не излезе плънката. Ако случайно част от плънката Ви излезе, просто я отстранете и с нея напълнете друга чушка. Това показва, че е малко в повече. Притискам чушките с ръка, за да добият този плосък вид, който трябва да има чушката бурек, а не да са тумбести.



  • Подготвям си в три отделни чинии, башното, разбитото яйце и галетата.



  • Овалвам всяка чушка много добре първо в брашното. Изтупвам излишното.



  • Потапям в яйцето и изцеждам излишното.



  • Овалвам чушките в галета и отново притискам с ръка, за да прилепне добре панировката. Изтупвам излишното количество галета.



  • В подходящ по размер тиган, загрявам мазнината на максимална степен на котлона. Когато сложа първата чушка, намалявам мощността с половин степен. Моят котлон е с три възможни степени.
  • Мазнината трябва да е достатъчна като количество, за да може и чушката и плънката да се изпържат добре. 



  • Обръщам чушките много внимателно, с помощта на две лопатки. В никакъв случай с вилица. Ще се наранят чушките и ще изтече плънката.



  • Пърженето на чушките продължава около 7 - 8 минути, като през това време обръщам чушките няколко пъти, за да се изпържат равномерно от всички страни. Ако преценя, че мазнината е много гореща и панировката може бързо да потъмнее, намалявам котлона с още половин степен.
  • Изваждам готовите чушки бюрек, върху домакинска хартия за да се отцедят от излишната мазнина.



Задължително сервирам чушките бюрек топли и с чеснов сос.


Насладете се на тази страхотна българска рецепта!

Коментари