ЯБЪЛКОВА ТОРТА "ДАНИЕЛ"


Не мога да не спазя традицията! Торта за рожден ден на член на семейството! А още повече - за най-малкия член на семейството. Даниел навършва днес 2 годинки! Със сигурност, ако си бях в България - тортата бих направила със захарен фондан и фигурки, но... аз съм далеч и ще поздравя Дани само с торта на снимка. Но пък съм я съобразила с неговите любими неща - ябълките и разбитата сметана. А  ние ще си я хапнем за негово здраве и му пожелаваме да расте здрав и силен!
Гарантирам, че  тази въздушна ябълкова торта ще привлече дори и Вас!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 кг. ябълки
1 лимон
75 гр. захар /измервам с мерителна каничка/
150 мл. ябълков сок
25 гр. царевично нишесте
1 опак. тъмни блатове за торта по 3 в пакет 
5 листа желатин /6 листа желатин са 10 гр. или отговарят на 1 пак. желатин на прах/
200 мл. сироп от бъз
1 кг. сметана за разбиване
50 гр. бели целувки
50 гр. черен шоколад
2 пак. ванилия със захар

  • Изцеждам сока на лимона.



  • Отделям една ябълка за декорация и останалите ги измивам, обелвам, изчиствам от семките и нарязвам на малки кубчета.



  • Изсипвам ябълковите кубчета в подходяща по размер тенджерка, поливам с 3 с. л. от лимоновия сок, поръсвам със захарта и добавям 100 мл. от ябълковия сок. 
  • Слагам тенджерката на максимална степен на котлона, докато ябълките  заврат, намалявам мощността на котлона и оставям за 4 минути да къкрят.



  • В малка купичка смесвам царевичното нишесте с 50 мл. от ябълковия сок. Разбърквам, докато нишестето се разтвори.



  • Докато ябълките са на котлона си приготвям първия блат върху табличката за сервиране на тортата.
  • Затварям обръча за торта около блата.



  • Когато изминат 4-те минути на варене на ябълките, изключвам котлона и докато тенджерката е още на котлона - добавям към ябълките разтвореното нишесте, като постянно разбърквам ябълковата смес с дървена лъжица.
  • Оставям сместта, на все още топлия котлон за минимум една минута.



  • Тази една минута е достатъчна на ябълковата смес да се сгъсти от добавеното нишесте.



  • Изсипвам ябълките върху подготвения първи блат за тортата. Подравнявам.
  • Оставям за минимум един час да се изстуди и желира ябълковия компот.



  • Малко преди да е изминал този един час, подготвям крема за тортата.
  • Започвам с желатина, като листата желатин заливам със около 50 мл. студена вода.



  • Оставям за 10-ина минути да набъбнат.



  • Когато набъбнат, намачквам с ръка.



  • Слагам на горещия котлон и за около 1 минута, желатинът се е разтворил, но внимавам да не завира.



  • Премествам желатина от котлона и като го разбърквам постоянно, добавям към него 50 мл. от сиропа от бъз. Така уравновесявам температурата на желатина и сиропа.



  • Сега добавям желатина към останалия сироп от бъз, като отново разбърквам с тел за разбиване. Тази последователност трябва да се спази - топлия желатин се добавя към студения сироп от бъз.


  • Оставям желатина в хладилника за около 30 минути, като от време на време разбърквам.


  • В суха купа за разбиване, изсипвам 500 гр. студена сметана /вадя от хладилника точно, преди разбиването/  и със помощта на миксер разбивам на максимална степен за минимум 5 минути. Сметаната се нуждае от малко повече време за разбиване. 





  • Когато накрайниците на миксера, започнат да чертаят линии в сметаната - достатъчно гъста е. Проверявам готовността на сметаната -  като обърна купата и сметаната не се разлива.


    • Изваждам желатина от хладилника точно, преди да е започнал да се стяга. Това се разбира, когато при разбъркване с телта за разбиване се  усеща леко сгъстяване на сиропа.
    • Лъжица, след лъжица добавям от желатина към сметаната, като разбърквам леко сметаната.



    • Това продължава до пълното изчерпване на желатина.



    • Само една трета от сметаната изсипвам върху изстиналия вече ябълков компот и подравнявам.



    • Върху крема поставям втория блат за торта и съвсем нежно притискам, колкото да прилепне блата до крема.



    • Останолото количество сметана изливам върху втория блат и подравнявам.



    • Покривам с последния блат за торта. Отново нежно притискам, за да прилепне към крема.
    • Оставям тортата в хладилника за минимум 4 часа, а още по-добре да престои цяла нощ.



    • Когато тортата е отлежала достатъчно време в хладилника, започвам декорацията.
    • С пръсти натрошавам целувките.



    • В суха купа разбивам 500 гр. сметана с ваниловата захар.



    • Разбиването е на максимална степен на миксера, минимум 5 минути или докато накрайниците започнат да оставят черти, добавянето на ваниловата захар е бавно и по малко.



    • Изваждам тортата от хладилника и отстранявам много внимателно обръча за торта.



    • Намазвам обилно тортата отгоре и отстрани, като си оставям малко количество за шприцоване на розички.
    • Подравнявам и заглаждам сметановия крем.



    • Поръсвам отгоре и залепвам отстрани на тортата натрошените целувки.



    • С помощта на белачката за краставици или белачката за картофи, настъргвам от шоколада лентички.



    • С шоколадовите лентички украсявам също тортата отгоре и странично.



    • Отделената ябълка измивам, отрязвам на половина, почиствам от семките и нарязвам на много тънки филийки, които поръсвам с останалия сок от лимона. Това е с цел - да не потъмняват ябълките.



    • От заделената сметана, с помощта на шприц, правя розички и върху тях подреждам по една филийка от ябълката.



    С тази красива и вкусна торта поздравявам Даниел - моят пораснал с още една годинка внук!



    Коментари