БРЕЦЕЛИ ЗА ОКТОБЕРФЕСТ


Ето, че есеннта настъпи официално, а в Германия рекламите за открития вече в Мюнхен  Октоберфест те заливат отвсякъде! Няма начин да не усетиш тази еуфория, когато живееш тук. Мюнхен е само на 600 км. и затова решихме да си направим сами един Октоберфест у дома.
Наложи се да замеся две дози. Първата доза, по-малки на размер и по-дебелички. Втората доза - удължих фитилите, защото исках да получа по-тънки брецели. А пък между първата и втората доза трябваше  да отскоча за още сода, но си купих и стойка за брецели, която точно днес беше и на промоция!
Насладете се и Вие! Опитайте! Въобще не са трудни за направа!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 10 БР.

500 гр. бяло брашно
1/2 ч. л. сол
350 мл. прясно мляко
1 пак. суха мая
1 ч. л. захар
1 1/2 л. вода
2 с. л. сода бикарбонат
морска сол за поръсване


  • Изсипвам брашното в купа за месене, като не го пресявам. Оставям пакета с брашно близо до плота за работа, ако е необходимо да добавям, или пък да си набрашнявам ръцете.
  • Добавям солта към брашното и разбърквам, за да се разпредели солта навсякъде.
  • Правя кладенче в средата на брашното.


  • Затоплям прясното мляко в микровълновата печка до горещо, но така че като потопя пръста да издържа на топлината. 
  • Добавям захарта и пакетчето мая. Разбърквам.



  • Омесвам тестото с миксер - с накрайниците за тесто. 
  • Бъркането е точно в кладенчето, а добавянето на млякото е на тънка струйка и едновременно с това разбърквам с миксера.



  • Когато млякото свърши, бъркането продължава, но отново в центъра на купата, като постепенно си взимам от брашното.




  • Бъркането или месенето с миксера продължава, докато се усвои цялото брашно и тестото стане топка, която залепва за накрайниците на миксера.



  • Дооформям с ръце на топка. Покривам с кърпа и оставям на топло място да втаса, за около 45 минути, или докато тестото удвои обема си.



  • Подготвям тавата от фурната, като я застилам с хартия за печене. Включвам фурната на 180 градуса да загрее предварително.



  • Изсипвам водата в тенджерка, добавям содата и слагам на котлона да заври. След завирането, намалявам котлона с една степен /моята печка е само с 3 степени/ и оставям да ври за около 10 минути.



  • Оформям втасалото тесто на руло с дължина около 20 см.



  • Разделям на 10 равни части.



  • Всяка част усуквам на тънък и дълъг, минимум 40 см., а за по-тънки брецели поне 60 см. фитил. Колкото по-дълъг, толкова по-добре. Оригиналните брецели са тънки. Те продължават да втасват, така че не се безпокойте, ако фитилът Ви е с дебелина около 1 - 1,5 см.



  • Всеки фитил оформям с кръстосване по този начин.
  • Съвсем леко притискам краищата на фитила към брецела.



  • Етапите на оформяне са:







  • И така - всичките 10 парчета! 




  • Водата, с разтворената в нея сода, трябва задължително да бълбука.
  • Пускам един по един брецелите, за около 30 секунди. Аз си отброявах на глас до 30.



  • Изваждането на брецела е с решетъчна лъжица. Изчаквам добре да се отцеди водата и подреждам в тавичката.



  • След като всичките брецели са минали през врящата содена вода и са подредени в тавичката, наръсвам с морска сол. 



  • Слагам брецелите в горещата фурна и печенето е между 20 и 30 минути. Моите бяха готови за 20 минути, като това определих по тъмно-златистия цвят отгоре и отдолу. Но при всяка фурна е различно, така че това Вие сами ще прецените.



  • Ако случайно направите от по-тънките и по-големи на размер брецели, не се събират в една тава и десетте. Отделям останалите на друга хартия за печене. Те отиват в тавата за второ печене. Престояването им не оказва абсолютни никакво влияние на формата, големината или изпичането после.

  • Тавата слагам по-близо до реотаните. Моите се изпичат по-бързо отдолу, но това ще прецените Вие сами. Можете спокойно да отваряте фурната и да проверявате степента на изпичане.
  • Още горещи ги напръсквам със студена водичка - за блясък.


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!



Коментари