КЛАСИЧЕСКО КОРДОН БЛЬО


Кордон Бльо е шницел с пълнеж, като класическото кордон бльо е с пълнеж от шунка и кашкавал. Познато е на всички, но малко от нас приготвят този пълнен шницел в домашни условия. Като страна първоизточник на този специалитет се води Швейцария - годината е около 1940, а първата описана рецепта за него се появява през 1949 г. Спорно е - откъде точно идва името, което е на френски език и е метафора за високо кулинарно изкуство, или наименование на кулинарно училище, или пък синята лента, която са носили рицарите на Ордена на светия дух през 15 в. Но това всички, които се интересуват от история, могат да прочетат по-задълбочено в Уикипедия. Важното е, че е много вкусно и вече можем сами да приготвим и в домашни условия. Месото, което се използва за направата му е избор на домакинята. Може да бъде телешко, свинско, пилешко или пуешко месо.  






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 2 БР.

2 бр. котлетни пържоли, без кост с дебелина около 2 см. и около 300 гр. всяка
1 парче пражка шунка
1 тънко парче кашкавал /аз използвах Гауда/
подправка за овкусяване по желание /аз използвам пикантина за барбекю/
1 яйце
3 с. л. брашно - пълни с връх
3 с. л. галета или брашно за паниране - пълни с връх
100 мл. мазнина за пържене по Ваш избор  /аз използвам бутершмалц - това е предварително обработено масло - сварено и отделена излишната вода от него - използва се много в Германия за пържене на месо и дава невероятен вкус и аромат на месото/
4 бр. игли за рулца или клечки за зъби

  • Във всяка пържола, с помощта на остро ножче се прави джоб или се разполовява така, че като се отворят двете половинки на пържолата да останат съединени в средата.



  • Ако се притеснявате, че няма добре да се изпържи месото, можете всяка от половинките да изтъните с чук за пържоли.



  • Парчета шунка и кашкавал сгъвам на половина и отрязвам на две парчета.



  • Всяка половинка кашкавал подпъхвам в половинка шунка, а шунката подпъхвам в оформилия се джоб на пържолата.



  • За да не изтече плънката при пърженето, затварям отворите на джоба с игли за рулца, или просто с клечки за зъби.
  • Поръсвам обилно  двете кордон бльо с подправки. Това може да е само сол и черен пипер, или пък пикантина за барбекю.



  • Подготвям си в три отделни чинии панировката - брашно, разбито яйце и галета.




  • Овалвам първо в брашно, като изтупвам излишното.




  • Потапям в яйцето и изцеждам излишното количество.



  • Овалвам обилно в галетата, като притискам с ръка, за да залепне добре панировката и разбира се отново изтупвам излишното количество.



  • Загрявам мазнината на максимална мощност на котлона, моят е само с 3 степени. Точно преди да сложа кордон бльото да се пържи, намалявам мощността на  2-ра степен. Хубаво е да се пържи в достатъчно количество мазнина, за да се обработи добре месото, което е доста голямо количество. Моят съвет е  - не си спестявайте от мазнината за пържене.

  • Когато кордон бльото получи златист загар странично, обръщам с помощта на две лопатки. Избягвайте вилицата за обръщане. С нея може да се достигне до плънката и тя да се разтече. Намалявам котлона на 1,5 степен.





  • Пърженето на кордон бльо от свинско месо продължава около 10 минути на слаба температура. През цялото време обръщам по няколко пъти, за да се зачерви равномерно от двете страни. 



Сервирам класическото кордон бльо с пържени картофи и салата. Но гарнитурата е по Ваш избор и вкус! Насладете му се и в домашни условия!



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

Коментари