ШОПСКА ПЪРЖЕНИЦА С КИСЕЛИ ЗЕЛЕНИ ДОМАТЧЕТА a la "ЗАКЛАХМЕ ПРАСЕТО"


Още щом получихме от Росен зелените доматчета и ги направихме на туршия, се знаеше какво ще е менюто, когато туршията стане готова. Шопска пърженица! Моля да ме извинят тези, които знаят истинското наименование на това ястие, но ние го приготвяме от много години, обаче никога не сме знаели как точно се казва. Историята на ястието идва от Костинброд в годините, когато се колеха прасета. В деня, в който се коли прасето, веднага се приготвяше това ястие, за тези които помагаха за транжирането на прасето. Ще споделя с Вас, че тези моменти и това ястие не могат да се опишат с думи. Вкусът е неповторим!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 кг. шарено свинско месо /шарено означава месо и сланинка/ от врата, гърдите  или корема на прасето
500 гр. черен дроб
300 гр. сланина
100 гр. мас
олио, ако е нужно
10 бр. кисели зелени домати от сурова туршия
3 - 4 бр. кисели чушки от сурова туршия

Тъй като ние бяхме много голяма група - желаещи да пробват това "велико" ястие, снимките показват много голяма доза от него. Но за нуждите на едно семейството, гореописаните продукти са достатъчни. За голямата доза, която ние приготвяхме, използвахме и голям електрически тиган. Това, обаче не променя по никакъв начин стъпките в направата на ястието.

  • Загрявам котлона на максимална степен и пускам сланината да се разтопи. Ако не обичате аромата на мас, спокойно заменяте с олио.



  • След като маста се разтопи, пускаме сланината, нарязана на кубчета с размер около 1 см. Ако не разполагате със прясна сланина, както ние, заменяте с месо от корема на прасето, където наличието на сланина е достатъчно.
  • Сланината се пържи на максимална мощност на котлона, докато се разтопи и се получат "пръжки". Ако използвате бекон - месо от корема, пържи се докато леко се позачерви.


  • Свинското месо се нарязва на кубчета с размер, около 2 - 3 см. Пуска се също към леко запържените вече "пръжки".




  • Месото пуска доста течност и е нужно време да се позапържи и да се изпари течността. Разбърквам периодично, за да се изпържи месото равномерно от всички страни.



  • Нарязвам доматчетата на едри парчета, а чушките на лентички.



  • Когато започне течността от месото да се изпарява, или около 15 минути след началото на пърженето, добавям доматите. Те също доста трудно омекват и се нуждаят от повече време на пържене.

  • Разбъркването продължава, докато се позачерви месото. След около 15 минути, котлонът се намалява на средна мощност и месото се оставя, под капак да омекне за още поне 15 минути.
  • Пробвам готовността на месото. Ако при набождане с вилица се разделя - готово е.
  • Нарязвам дроба на кубчета с размер около 3 см.


  • Добавям дроба към полу-готовото вече месо.





  • Дробът се пържи също за около 15 минути, като разбъркването, от време на време, продължава.
  • Ястието е готово, когато остане "на мазнина" или без никаква течност.
Сервирам Шопската пърженица гореща, с достатъчен брой пърленки и мноооооооого ракия!



Наздраве! 

Коментари