КЛАСИЧЕСКИ СОС ВАНИЛИЯ


Сос Ванилия използвам винаги, когато искам да поднеса пудинг, сладолед,  крем, сладкиш, щрудел или сладка баница по малко по-елегантен начин. Сосът дава също една допълнителна сладост на десерта. Много лесен и бърз за приготвяне, както и лесен за съхранение в хладилника. 



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


 1 с. л. или 10 гр. царевично нишесте
500 мл. прясно мляко
2 с. л. или 30 гр. захар
1 пакетче ванилия
1 щипка сол
1 щипка шафран /по желание/ - оцветява соса в жълто


  • Разтварям нишестето в 5 - 6 с. л. от студеното прясно мляко. 


  • Останалото количество прясно мляко изсипвам в тенджерка, добавям захарта, ванилията, шафрана и солта и слагам на котлона да заври.



  • Когато млякото заври, отделям от котлона и с постоянно бъркане към него добавям нишестето. 



  • Връщам соса на изключения вече котлон и за около минута, с постоянно бъркане, оставям соса леко да се сгъсти.
  • Изсипвам соса в подходяща каничка и оставям да изстине.
  • Съхранявам в хладилник.


  • Декорирам десертите с изстинал сос Ванилия!

    Коментари