ПАНИРАН КАМЕМБЕР С КОМПОТ ОТ КРУШИ


Пикантен и горещ камембер! Вкусен специалитет от разтопено сирене!
Почти всеки от Вас е опитал паниран камембер и то задължително със сладко от боровинки. Мнооооооого вкусно! Но ето една идея да се разнообрази това перфектно мезе за добре изстуденото бяло вино или вино розе! Панираният камембер, поднесен с този невероятен компот от круши е перфектното предястие!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ:


ЗА КОМПОТА:

3 малки глави кромид лук или 1 голяма
3 круши
4 ч. л. ябълков оцет
100 мл. ябълков сок
3 - 4 карамфилчета
4 с. л. мед
3 с. л. боровинки /замразени или консервирани и подсладени/
сол и черен пипер на вкус

ЗА ПАНИРОВКАТА:


4 бр. сирене камембер /125 гр. всяко/
5 с. л. брашно
10 с. л. галета или брашно за паниране
2 яйца
500 мл. олио

Панираният камембер се сервира ЗАДЪЛЖИТЕЛНО горещ. Поради това, аз започвам винаги първо с приготвянето на компота. 
  • Обелвам лука и го режа на две половини. Всяка половина нарязвам на тънки филийки и така се получават лучени лентички.
  • Крушите ги обелвам и почиствам от семките. Нарязвам на кубчета с големина около 1 см.



  • В подходяща по размер тенджера, смесвам ябълковия сок, оцета, лучените ленти, карамфила и меда.
  • Слагам на котлона, на максимална степен, докато сосът заври и медът се разтопи.




  • Добавям кубчетата круши и захлупвам тенджерката с капак. Намалявам котлона на минимална степен  и оставям за около 7 до 10 минути компота да къкри.




  • Отделям тенджерата от котлона. Прецеждам боровинките от излишната течност и добавям към компота. Разбърквам.
  • Добавям сол и черен пипер на вкус. Похлупвам отново с капак, за да се запази топлината. Но този компот може и студен да се сервира към горещия камембер.



  • Както винаги при паниране, аз си подготвям три отделни чинийки или купички, с подходящ размер. Една - с брашното, втора - с разбитите яйца и трета - с галетата.



  • Сиренето овалвам най-напред в брашното. Изтупват от излишното брашно.



  • Потапям в разбитото яйце, като се старая да оцедя излишното количество. 



  • Най-накрая овалвам обилно с галета, като дори притискам леко с ръка сиренето, за да полепне много добре галетата. Отново изтупвам от излишната галета.



  • Изсипвам олиото в малка по размер, но дълбока тенджерка. С използването на малка тенджерка си спестявам много от мазнината. Така правя винаги, когато трябва да фритирам нещо, но не използвам фритюрник.
  • Загрявам мазнината на максимална степен на котлона. Проверявам готовността на мазнината като пускам малки трохички от галетата. Ако започнат веднага да цвърчът - готова е мазнината.
  • С помощта на решетъчна лъжица, пускам първото сиренце. Не е необходимо да се обръща, защото в дълбоката мазнина сиренето се фритира от всички страни едновременно.
  • Необходими са му само 2 минути, за да е готово. Готовността познавам по цвета на панировката - тъмно златист. Самото сирене омеква.
  • Не се използва вилица, защото ако се нарани обвивката на сиренето, ще се разтече в мазнината. При пърженето сирането омеква и става течно под кората, което е и целта.



  • Готовото сирене вадя, отново с помощта на решетъчната лъжица, върху домакинска хартия, за да се отцеди от излишната мазнина.



Панираният камембер се сервира задължително горещ. Препоръчвам Ви да го приготвяте точно, преди сервирането. Компотът от круши се сервира в чинията, заедно със сиренето!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

Коментари