КЛАСИЧЕСКИ ШОКОЛАДОВ СОС


За да може един пудинг да има завършен вид е нужно да се полее и с вкусен сос. Няма по-добър сос от шоколадовия. На мен ми е любим. Той намира приложение и при сервирането на сладолед и други сладкиши. Така, че никога не е излишно да умеем сами да си го приготвим. Много лесно и бързо!


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ОКОЛО 400 МЛ.

10 гр. царевично нишесте /около 1 с. л./
500 мл. прясно мляко
4 с. л. какао
2 с. л. захар
щипка сол


  • В малка купичка свесвам  какаото и царевичното нишесте.
  • Добавям около 100 мл. от млякото и разбърквам така, че да се разтворят много добре.



  • Слагам останалото прясно мляко, размесено със захарта и солта, на котлона да заври.



  • Когато млякото заври, отделям от котлона и с постоянно бъркане малко по малко добавям от какаовата смес.



  • Връщам тенджерката на котлона и бъркам постоянно, докато заври и докато се сгъсти до гъстотата на палачинкова смес.
  • Отделям от котлона и продължавам бъркането още 1 - 2 минути.



  • Изсипвам соса в подходяща каничка и оставям да изстине, като разбърквам от време на време, за да не хване коричка.
  • Покривам с фолио за свежо съхранение и оставям в хладилника на студено.



Използвам шоколадовия сос при сервирането на пудинг, сладолед и кремове.


Коментари