БАНИЦА С ЛОКУМ


Много отдавна си мечтаех за тази баница. Бях си донесла достатъчно локум от България и бях решила да пробвам немските кори, които са точно като нашите си финни кори за баница. Само рецептата липсваше. На помощ ми дойде Супичка. Стори ми се точно това, което търсех. Получи се не-ве-ро-ят-но ВКУСНО!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 пак. кори за баница 
2 яйца
1/2 ч. ч. брашно
1 1/2 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. орехи
1 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. ч. олио
1 ванилия
2 кутии локум

  • В подходяща купа, с помощта на миксер, разбих яйцата, брашното, бакпулвера, олиото, ванилията  и  само 1/2 ч. ч. от захарта. Получи се гъста и лепкава смес.



  • Всяко кубче локум нарязах на четири по-малки кубчета.



  • Орехите смлях с блендера, но на много едро, за да се усещат в баницата.



  • Намазвам една кора със яйчената смес, с помощта на четка, но много внимателно, защото сместта е доста лепкава и може лесно да се скъса кората.



  • Постилам отгоре втора кора. Откъм късата страна на кората подреждам кубчета локум по цялата дължина. Поръсвам с едро смлените орехи. 



  • Навивам на руло, но не съвсем плътно. Хубаво е да има малко въздух между корите.



  • Продължавам така, докато свършат всички кори и яйчената смес. Подреждам, не съвсем плътно в тава, намазана с олио.



  • Пекох баницата в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 минути, докато получи златист цвят.
  • Оставих баницата в тавата, докато изстине напълно.
  • Когато бях сигурна, че баницата е добре изстинала, нарязах всяко рулце на три отделни парчета и подредих в по-дълбок съд плътно едно до друго.
  • От 1 ч. ч. захар и 1 ч. ч. вода сварих гъст сироп. Щом сиропа заври, намалих котлона на минимална степен и оставих на котлона за около 5 минути.
  • С горещия сироп залях парчетата от баницата и оставих на студено за около 4 часа, за да се напоят много добре със захарния сироп.




Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

Коментари