ШОКОЛАДОВ ПУДИНГ


Откакто преоткрих пудинга или по-точно кремчетата с нишесте, съм винаги подготвена за следобедното кафе. Когато нямам време да направя някой по-сложен и отнемащ време сладкиш - прибягвам до пудинг. А шоколадовият пудинг ми е фаворит. Обожавам всичко шоколадово!
Заслужава си да опитате!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 4 ФОРМИЧКИ С ВМЕСТИМОСТ 150 МЛ.:

3 с. л. царевично нишесте - с връх или около 40 гр.
500 мл. прясно мляко
50 гр. черен шоколад
3 с. л. захар или около 50 гр.
1 пак. ванилия
щипка сол

  • Разтварям нишестето с малко количество от прясното мляко - около 50 мл., или 10 с. л.




  • Начупвам шоколада на малки парченца.




  • В подходяща по размер тенджерка, изсипвам прясното мляко, добавям захарта, ванилията, солта и парченцата шоколад. Изчаквам да заври млякото, като от време на време разбърквам.




  • През това време си подготвям формичките, като ги обливам със студена вода. Това го правя с цел да не залепва кремчето и по-лесно да се обърне после в чинийката.



  • Когато шоколадовата смес заври, изключвам котлона и дърпам на страна.
  • Добавям малко по малко от разтвореното нишесте и разбърквам непрекъснато с тел за разбиване.



  • Разбърквам и връщам на котлона, който все още е достатъчно горещ. С непрекъснато разбъркване, за да не залепне за дъното на тенджерката, оставям кремчето за около минута на котлона, за да се сгъсти. Гъстотата определям вече само по бъркането. Ако разбъркването става трудно - достатъчно гъсто е и не прекалено, за да стане като гума, след изстудяването.



  • Изливам шоколадовото кремче във формичките, изчаквам около минута - докато хване леко коричка отгоре и покривам с капачетата или с фолио за свежо съхранение.




  • Оставям на студено в хладилника за минимум 4 часа.
  • Точно преди сервирането, потапям формичките отново в студена вода. Това помага за по-лесното отделяне на пудинга от формата. 
  • Отварям капачето и обръщъм върху чинийката за сервиране. Отварям второто капаче, което е на дъното и пудинга се отделя. Ако използвате обикновенни форми, които не са специално за пудинг, просто вдигате  във въздуха чинийката, заедно с обърната формичка, притискате формичката с едната ръка и раздрусвате два - три пъти във въздуха. Така пудинга се отделя от формичката.
Декорирам шоколадовия пудинг със сос ванилия и настърган шоколад.



Чаша кафе и порция шоколадов пудинг!

Коментари