СВИНСКИ ДЖОЛАН С КИСЕЛО ЗЕЛЕ В ГЛИНЕНА ТЕНДЖЕРА


Ето едно типично немско ядене, което спокойно може да си мине и за чисто българско. Начинът на приготвяне е в Römertopf, което си  е немският вариант на нашия гювеч. Разликата е само в това, че немската глинена тенджера не е гледжосана и трябва задължително първо да се накисне много добре във вода. Подправките пък са почти като тези, които използваме при приготвянето на капамата по бански. Но вкусът на ястието си остава невероятен. Крехко месце, покрито с обилно количество вкусна мазнинка и най-отгоре - мека кожичка. Гарнитурата - задължителното кисело зеле и нетипично за нас - кромид лук. 
Аз не разполагам с тази немска глинена тенджера и си използвах нашия български гювеч. Вкусът не се променя. Важното е да се пече в глинен съд на слаба температура, за около 5 часа.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 цяло свинско джоланче с кожата
500 гр. кисело зеле
3 глави кромид лук
1 ч. л. кориандер
1 ч. л. кимион
1 ч. л. ким
2 дафинови листа
1 ч. л. червен пипер
1/2 ч. ч. олио или свинска мас
черен пипер, сол само, ако е нужно
1 ч. ч. вода

  • Нарязвам зеленето на възможно най-тънките лентички.
  • Джоланчето го измивам и подсушавам. Намазвам обилно с червен и черен пипер, а ако зелето не е много солено и със сол. Трябва да се внимава със солта при това ястие. Може да се получи много солено, ако се добавя сол, тъй като киселото зеле е достатъчно солено.
  • В гювеча изсипвам мазнината, добавям зелето и най-отгоре всички подправки.




  • Разбърквам така, че да се смесят всички подправки с киселото зеле.
  • Върху зелето слагам джоланчето и покрай него подреждам кромидия лук, предварително обелен и нарязан на много едри парчета. Примерно - 4 парчета от глава.



  • Заливам с водата. Похлупвам гювеча и слагам в студена фурна. Включвам фурната на 220 градуса. Щом усетя аромата на ястието, намалявам фурната на 150 градуса и оставям за 4 - 5 часа да се пече.



  • След този дълъг период на обработка, със сигурност зелето е много добре сварено, а месцето направо се отделя от кокала. Ароматът е невероятен!



Сервирам готовото ястие в затоплена чиния.
Вкусно!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

Коментари