Tzatziki или САЛАТА "СНЕЖАНКА"


Всички българи познават салата "Снежанка", а пък няма немец, който да не харесва Tzatziki, но в немския му вариант. Аз пък се научих да правя тази салата, с немски продукти и така запълних липсата на цедено българско кисело мляко. 
Не успях да снимам добре аранжирана порция от тази салата, но обещавам, че при следващото й приготвяне ще запълня тази липса.
Насладете се на този вариант!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 краставица
500 гр. Quark /разбита, финна извара/ или 500 гр. цедено кисело мляко
150 г Yoghurt mild или турско, гръцко кисело мляко 
2 с. л. олио
1 ч. л. сол
3 скилидки чесън
1 с. л. ситно нарязан копър
1/2 ч. ч. орехови ядки

Аз използвах двойно количество от тези продукти, защото се налагаше да посрещна повече гости!
  • В подходяща по размер купа, изсипах изварата, киселото мляко олиото и солта. Разбих с тел за разбиване. Не препоръчвам използването на миксер, защото сместта ще стане много рядка. Киселото мляко го добавям за да неутрализира наситения вкус на изварата.



  • Измивам и обелвам краставицата. Отрязвам на две половини. Всяка половина нарязвам на максимално тънки филийки, около 0,5 см. Всяка филийки нарязвам на възможно най-тънките лентички и после всички лентички на много ситни кубчета.




  • Изсипвам кубчетата краставици в гевгир или сито. Намачквам с ръка и оставям на страна да се отцеди добре от излишната вода. Това го правя с цел, да не се разреди много салатата.


  • Обелвам скилидките чесън и смилам на преса за чесън.





  • Орехите смилам с помощта на блендер.



  • Добавям към изварата орехите, чесънът и ситно нарязания копър. Разбърквам добре.



  • Добавям краставиците и леко разбърквам.




Насладете се на тази стара българска салата, но в немски вариант!


Коментари