ЗЕЛЕВА САЛАТА


Една проста, но много вкусна салата. За нея е важно да се избере сорт зеле, което има хрупкав и сочен вкус. Аз се спрях на Spitzkohl или зеле с остър връх.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 бр. Spitzkohl или сорт зеле по Ваш избор
2 бр. големи моркови
1 домат
1 с. л. ситно нарязани листа от целина /кервиз/
1 с. л. ситно нарязан магданоз
3 с. л. олио
1 с. л. винен оцет

  • Почиствам зелето от външните листа и отрязвам края на кочана.



  • Отрязвам по дължина зелето на две части.
  • С помощта на остър нож отстранявам кочанчетата.





    • Слагам зелето легнало върху отрязаната част и нарязвам на много тънки филийки. Така се получават финни зелеви лентички.



    • Изсипвам в подходяща купа и поръсвам със солта.



    • Смачквам с ръка зелето, за да омекне и поеме по-добре солта.



    • Измивам, обелвам и настъргвам морковите на ситно ренде. Добавям към зелето.



    • Добавям също нарязаните на ситно кервиз и магданоз.



    • Измивам домата и го нарязвам на много ситни кубчета. Добавям към зелето.
    • Заливам с олиото и оцета. Разбърквам хубаво.




    Поднасям салата основно като гарнитура и по желание поръсена с черен пипер!

    Коментари