ПУЕШКИ ЖЮЛИЕНЧЕТА В КЪРИ СОС


Ето това ястие ми стане любимо, още когато го опитах за първи път. Първата ми среща с него беше преди 3 години в ресторанта, където и сега работя. Приготвяше го нашата готвачка и от нея се научих и аз. Съчетанието на пуешко месо, коктейл от плодове и къри е наистина много добро. Аз обичам да го гарнирам с ориз, но пък моят съпруг - с пържени картофки. Поради тази причина днес Пуешките жюлиенчета в къри сос са гарнирани с ориз и пържени картофки.
Заслужава си да се опита този по-екзотичен вкус, но предупреждавам - не е за хора, които не обичат да експериментират!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр. пуешко месо /пуешки гърди или пуешки шницели/
50 мл. мазнина по избор - аз използвах Butterschmalz
1 глава кромид лук
2 с. л. брашно /с връх/
250 мл. бульон по изпор /телешки, пилешки или зеленчуков/
1 компот - коктейл от плодове - в него има смес от нарязани на ситно плодове - круша, праскова, ананас, грозде и череша /може да замените с компот по избор/
200 мл. течна сметана /може да се замени с прясно мляко/
1 с. л. къри /с връх/
сол и черен пипер на вкус

  • Измивам пуешкото месо и го подсушавам с домакинска хартия.



  • Нарязвам месото на жюлиенчета, което са дълги лентички от месо. Четох някъде, че даже имат точни размери - 7 см. дължина и 2 см. ширина, но аз това не съм го спазвала. Просто нарязах месото на лентички.



  • Обелих главата кромид лук и я нарязах на ситни кубчета.



  • Прецедих компота, а сокът запазих. Получи се около 300 мл. сок. 



  • Загрях в подходяща по размер тенджерка мазнината на максимална степен на котлона. Моят е само с 3 степени. 
  • Пуснах пуешките жюлиенчета в горещата мазнина, намалих котлона с половин степен и  ги пържих почти до готовност. Това ми отне около 5 минути. Пуешкото и пилешкото месо се изпържват много бързо. Месцата не трябва да са много тъмни. Просто леко като се зачервят ги посолявам, добавям им черен пипер на вкус и с помощта на решетеста лъжица ги изваждам от мазнината.



  • Пускам в мазнината, в която пържих жюлиенчетата, лучените кубчета. Запържвам ги за около 1 минута, колкото да променят цвета си до прозрачен. Намалих котлона с още половин степен. Сега вече е на втора степен.



  • Добавих брашното към поомекналия лук при постоянно бъркане. Брашното пържих също около минута. Не трябва да потъмнява. Бъркането също е много важно за брашното. Ако не се бърка може много бързо да залепне за дъното на тенджерата.



  • Залях брашното с горещия бульон. Щом завря, а това става много бързо, добавих и сока от компота. След завирането - добавих сметаната.



  • Продължавам бъркането с тел за разбиване и ако сосът бълбука много, намалявам котлонът с още половин степен. Сега вече е на 1,5 степен.
  • Добавям и кърито. 
  • Пробвам на вкус. Ако е нужно - добавям още сол.
  • Оставям за около 5 минути да къкри, като от време на време разбърквам.



  • Добавям към соса парченцата пуешко месо. Разбърквам.



  • Добавям и плодовете. 



  • Оставям ястието на много слаб котлон, за около 10 минути, като от време на време разбърквам, за да не залепва за дъното на тенджерката. Котлонът е все още на 1,5 степен, но ако се налага намалявам до 1 степен.
  • Пробвам отново на соленост. Добавям сол, само ако е нужно.



Сервирам пуешките жюлиенчата в затоплена чиния. Гарнитурата е по Ваш избор, но аз препоръчвам ориз или пържени картофки. Заливам жюлиенчата със соса с плодове.


Добър апетит!

Коментари