РИБА "СТРОГАНОФ"


Ние сме любители на рибата. Приготвена, според вида риба, пържена, на скара, в керемида, на фурна - важното е да е риба. Поради тази причина станахме фенове и на риба "Строганов". Филе от морска треска, но приготвено по рецепта, която открих в немска поредица от кулинарни книги на Dr. Oetker. Едно по-различно ястие от риба. Заслужава си да се опита.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр. филе от риба /аз използвах филе от морска треска/
1 лимон
1 глава кромид лук
1 ч. л. каперси - около 5 бр.
400 мл. горещ рибен бульон, кубче  /може да се замени със зеленчуков/
1 с. л. царевично нишесте - равна
1 с. л. доматено пюре
1 ч. л. горчица
черен пипер и сол на вкус
1 ч. л. червен пипер
2 - 3 кисели краставички от буркан
1 с. л. ситно нарязан магданоз

  • Рибеното филе го измивам добре и подсушавам с помощта на домакинска хартия.




  • Изстисквам сокът от половината лимон върху рибата и я оставям за поне 15 минути да отлежи.



  • През това време си приготвям останалите продукти.
  • Почиствам и нарязвам на ситни кубчета главата лук.
  • Киселите краставички нарязвам на тънки лентички.
  • Отмервам си 1 ч. л. каперси.



  • Към заврелия вече бульон добавям лука и каперсите.
  • Оставям ги да поврат на средна мощност на котлона, около 5 минути или докато поомекнат кубчетата лук.



  • През това време, нарязвам рибните филенца на кубчета с размер, около 2 см.



  • Към врящия бульон, добавям доматеното пюре, предварително разтворено в малко студена вода, горчицата, червения пипер и сока на другата половина от лимона
  • Царевичното нишесте, разтварям също в 2 супени лъжици студена вода.
  • С постоянно бъркане на бульона, добавям малко по малко от разтвореното нишесте.



  • Добавям, към леко сгъстилия се сос, лентичките кисели краставички. Котлонът продължава да е на средна степен на мощност.



  • Разбърквам и добавям рибените кубчета.



  • Пробвам ястието на сол, добавям ако е нужно и оставям на много слаб котлон да ври минимум 15 - 20 минути. От време на време разбърквам.
Сервирам рибата "Строганоф" в предварително затоплени чини, гарнирам с варени картофи и поръсвам със ситно нарязания пресен магданоз.



Много вкусно! Добър апетит!

Коментари