ТОРТА "ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА"


Стана вече традиция за рожденните дни, в нашето семейство да приготвям различни торти. Тази "Червена шапчица" направих специално за Динко - моят съпруг. Да е жив и здрав!
Рецептата е немска и я прочетох в Mode Torten - една много хубава книга, събрала рецептите на най-правените и харесвани торти в Германия.
Заслужава си да се опита!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

ЗА БЛАТА:

175 гр. краве масло
150 гр. захар
1 пак. ванилия
3 яйца
200 гр. брашно
2 ч. л. бакпулвер
3 с. л. течен шоколад "Нутела"
1 буркан компот от череши, без костилки

ЗА КРЕМА:

500 гр. Quark, извара - може да се замени със заквасена сметана или Маскарпоне
50 гр. захар
1 пак. ванилия
400 мл. течна сметана
3 пак. втвърдител за сметана /може и без него/

ЗА ЖЕЛЕТО:

2 пак. тортен гус на Др. Йоткер червен
50 гр. захар
350 мл. от сока на компота
50 мл. черешова ракия /може да се замени с черешов ликьор или вишновка/

ЗА ДЕКОРАЦИЯТА:

100 мл. течна сметана
1 пак. втвърдител за сметана
1 пак. ванилия
12 черешки от компота

  • За по-лесно разбиване на маслото, го изваждам от хладилника от вечерта, преди да започна правенето на блата. Маслото трябва да е със стайна температура.
  • Разбивам маслото с миксер - на максимална степен. 


  • Постепенно добавям захарта, размесена с ванилията, като продължавам разбиването на максимална степен до получаването на пухкав крем. 




  • Добавям едно яйце и разбивам минимум 1 минута. Добавям второто яйце и също разбивам 1 минута и най-накрая  добавям третото яйце. Отново разбивам 1 минута. 



    • Смесвам брашното и бакпулвера и пресявам върху домакинска хартия. 



    • Свивам домакинската хартия на фунийка и така по-лесно мога да дозирам брашното, което добавям към крема, бавно и постепенно, като разбиването с миксера е на минимална степен.



    • Слагам на дъното на формата за торта /моята е 24 см. в диаметър, но това количество продукти е достатъчно и за форма 28 см. в диаметър/ хартия за печене и тогава затварям обръча.



    • Приблизително 1/2 от тестото за блата изсипвам във формата и заглаждам.



    • Към останалата 1/2 от тестото, добавям течния шоколад и разбивам на минимална степен на миксера до получаването на гладка кафява маса.




    • Изсипвам върху белия блат и заглаждам.



    • Изсипвам компота в гевгир, за да се отцедят черешите много добре от сока, но сокът запазвам, защото е нужен за желето.
    • Отделям 12 бр. от черешите за декорация.
    • Останалите череши подреждам върху блата.



    • Загрявам фурната на 180 градуса и печенето на блата продължи при мен 45 минути, защото размерът на формата е по-малък. За форма с размер 28 см. са достатъчни 30 минути печене. Проверявам готовността на блата с клечка за зъби. Ако след пробождането на блата, клечката остане суха - готов е.
    • Готовия блат оставам на страна да се охлади добре.
    • При направата на крема, започвам винаги най-напред с разбиването на сметаната, защото не се налага да измивам накрайниците на миксера.
    • В суха купа изсипвам сметаната, която точно преди разбиването вадя от хладилника. За да се разбие добре сметаната е хубаво да е добре изстудена. 
    • Разбиването е на максимална скорост на миксера и постепенно добавям  3 пак. втвърдител за сметана.
    • Сметаната е готова, когато започнат да остават черти от накрайниците на миксера и когато обърна купата - сметаната не се разтича.



    • В друга купа изсипвам изварата, захарта и ванилията. Разбивам на максимална степен на миксера до получаването на пухкав крем.



    • Добавям към изварата, разбитата сметана и разбъркването е много бавно, със силиконовата лопатка. Бавното разбъркване запазва пухкавостта на сметаната. Така крема става въздушен и в същото време гладък.



    • Изстиналият блат за тортата, слагам върху чинията, с която ще сервирам тортата. Около него затварям ринга за торта. Ако нямате такъв и обръчът от формата за торта върши същата работа. Внимавайте при пренасянето на блата, защото от черешите той може много лесно да се отдели на малки парчета. Но дори и това да се случи, рингът събира тези парчета.



    • Изсипвам крема от извара и сметана върху блата и оставям тортата в хладилника за минимум 3 часа, за да се стегне крема.



    • Когато кремът се е стегнал достатъчно, започвам да приготвям желето.
    • В подходяща тенджерка изсипвам прахчетата гус и смесвам със захарта.
    • При постоянно разбиване с тел, добавям сока към прахчетата, докато те добре се разтворят. 


    • Добавям черешовата ракия към сместта.





    • Слагам на котлона и разбърквам постоянно, докато започне да завира. Изключвам котлона и при постоянно бъркане оставям желето да ври само 1 минута. Достатъчно време, за да се сгъсти.


    • Отделям желето от котлона и оставям на хладно, да се изстуди.
    • Определям температурата на желето с пръст. Ако може да търпи - достатъчно е изстинало. Ако пък съвсем изстине, то се стяга и няма как да залеете тортата с него. Самото изстиване при мен отне около 5 минути.



    • Излях желето върху крема и оставих в хладилник за още 2 часа в хладилника.



    • Готовата торта отлепих от ринга, с помощта на върха на ножа, а ринга отделих съвсем бавно и внимателно от тортата. Ако това направите много бързо има опасност да Ви се напукат желето и крема.




    • Разбих сметаната за декорация по познатия Ви вече начин - суха купа и накрайници на миксера, студена сметана и бавно добавяне на ванилията и втвърдителя за сметана на максимална степен на миксера, докато сметаната започне да остава на черти и не се разлива при обръщането на купата.
    • Така готовата сметана изсипах във фунията на шприца. 



    • Украсих тортата с 12 розички от сметана и върху всяка розичка сложих от отделените вече череши от компота.



    • Готовата торта държах в хладилни до сервирането й.



    Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!



    Коментари