ШНИЦЕЛ ОТ АЛАБАШ


Аз май станах фен на този алабаш! Ама да си призная - вкусен е! А пък от немците чух, че е и много полезен. Тук го дават в пюрето и супите на малките деца. Още преди време съм писала за Пълнен алабаш и Картофен гратен с алабаш. А сега - шницел от алабаш.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

2 бр. алабаш
2 - 3 стръка пресен риган /може и сушен/
2 - 3 стръка пресен магданоз /може и сушен/
1 лимон
1/2 ч. ч. брашно за паниране или галета
1/2 ч. ч. бяло брашно
2 яйца
сол, черен пипер на вкус
4 с. л. олио

  • Алабашът го изчиствам от листата, обелвам и измивам. Нарязвам го на филийки с дебелина около 1,5 см. 
  • В подходяща тенджера сварих подсолена вода и пуснах филийките алабаш да се поварят за около 5 до 7 минути.
  • Оставих ги на страна да се отцедят от водата и да изстинат.



  • Риганът и магданозът нарязвам на ситно, а лимонът измивам добре с топла вода и настъргвам кората му.
  • Смесвам брашното за паниране със зелените подправки и кората на лимона. Добавям сол и черен пипер на вкус. Разбърквам добре.
  • Разбивам яйцата.



  • Изцедените и изстинали филийки алабаш овалвам в брашното и изтупвам от излишното брашно.



  • Потапям в яйцето и отцеждам от излишното.



  • Овалвам в подправеното брашно за паниране и изтупвам от излишното.



  • Пържа шницела в предварително загрято на максимална степен на котлона, но намалявам котлона на средна мощност, за да не изгорят бързо шницелите от алабаш.



  • Пърженето трае не повече от 1 минута, а обръщам когато видя, че страните на шницела започват да се зачервяват.



  • Готовите шницели вадя върху домакинска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.



Гарнирам шницелите с картофени пръчици и майонеза.


Да Ви е сладко!

Коментари