ПАНИРАН КАШКАВАЛ


Паниран кашкавал! Това беше едно от нещата, които най-много си поръчвах в ресторантите, преди години. Много го обичам, но все нещо не ми достигаше в уменията, за да постигна перфектния паниран кашкавал в домашни условия. Или се разтичаше още по време на пърженето, или прегаряше панировката, или пък парчетата оставаха въобще неизпържени в страничната им част. Амбицирах се и си купих кашкавал от България. Реших, че сега - когато готвенето е за мен хоби и удоволствие и не е нужно да бързам, защото разполагам с достатъчно свободно време и сега, когато имам много опит в панирането на всякакви продукти е време да опитам за пореден път. И ... опитът беше повече от успешен. Получих истински и мнооооооого вкусен паниран кашкавал като е останал в спомените ми от ресторантите в България!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

400 гр. кашкавал 
1/2 ч. ч. брашно
1/2 ч. ч. вода
2 яйца
1/2 ч. ч. брашно за паниране или галета
100 мл. олио

  • Разделих кашкавала на две филии с дебелина около 2 см., които разрязах по диагонал и така получих четири триъгълника, като 2 от тях са достатъчни за една порция.
  • Сложих парчетата в найлонова торбичка и ги оставих за около 1 час в камерата на хладилника, за да може по време на пърженето да няма възможност кашкавалът да се разтопи, а само да се затопли до необходимата за консумация температура.



  • Брашното и водата смесих и разбих хубаво, за да се получи гладка кашичка.



  • Згрях в подходящ тиган мазнината и намалих котлона на средна степен. Мазнината трябва да е много добре загрята, но за да не потъмнее бързо панировката е нужно само да се поддържа тази температура.
  • Потопих кашкавалените триъгълници първо във вода.



  • После потопих в брашнената каша и изцедих добре от излишната каша.



  • Овалях добре триъгълничетата в галетата и изтупах от излишното количество.



  • Последното потапяне е в разбитото яйце.



  • За да се изпържат добре парчетата кашкавал е нужно те да плуват в мазнината. Не трябва да се пести от олиото, защото така няма да са равномерно изпържени. 




  • Пърженето на всяка страна трае не повече от 1 до 2 минути. Това се преценява индивидуално.  Когато се зачервят триъгълниците в страничната си част - обръщам с помощта на лопатка. Не използвам вилица, за да не нараня панировката и да не се разтече кашкавалът.


И ето, че успях да се насладя на перфектния паниран кашкавал. Разбира се - сервирам още топъл! В случая с чаша таратор и малко лютеничка за да е още по-българска порцията.





Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!



Коментари