КАРТОФЕН ГРАТЕН С АЛАБАШ


Много отдавна исках да пробвам тези сладки картофи, които се продават тук. Аз лично се запознах с този сорт на картофите в Германия. Те са много по-тъмни на цвят от нормалните картофи, които ние познаваме, а когато се обелят цветът им е прасковен или светло оранжев. След обелването, на мен лично на пипане ми заприличаха на тиквите. Но вкусът им е наистина различен, но в никакъв случай сладък. Нямам педстава защо носят името - сладки картофи. В този гратен сладките картофи са комбинирани с обикновенни картофи и с алабаш. За алабаша вече бях писала в предишна моя публикация Пълнен алабаш или Kohlrabi. Основната подправка, използвана в гратена е риган.
Аз съм на мнение, че винаги трябва да се експериментира, но разбира се това безмесно ястие, ще бъде поднесено у дома като гарнитура на печени наденички, защото месото присъства винаги на нашата трапеза.
Рецептата прочетох в Lecker Kochen & Backen.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 голям картоф, около 200 гр.
1 сладък картоф, около 250 гр.
1 алабаш, около 200 гр.
1 скилидка чесън
2 стръкчета риган /може и сушен - 1 с. л./
сол, бял пипер или черен пипер на вкус
100 мл. течна сметана
100 гр. топено сирене - аз използвах Appenzeller 

  •  Започнах от сладкия картоф. Обелих и измих.



  • Нарязах сладкия картоф на тънки филийки.



  • Същата процедура повторих с алабаша.




  • Алабашът го разделих на две равни половини.



  • Всяка половина нарязах на тънки филийки.




  • Точно като сладкия картоф, обелих, измих и нарязах нормалния картоф.



  • В подходяща тавички или форма за гратен, нареждам последователно сладък картоф, обикновен картоф, алабаш, докато свършат.
  • Поръсих със сол и съвсем малко пипер, защото в сметановия сос се добавя още пипер.



  • Разбивам в купичка сметаната, заедно с предварително обелената и смляна скилидка чесън и ригана. Добавям сол на вкус и бял пипер. Трябва да се внимава с този пипер, защото е доста по-лют от черния.



  • Залях със сметановата смес подредените зеленчуци.



  • Най-отгоре настъргах топеното сирене.



  • Гратенът пекох 50 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.



Получи се граген със страхотен вкус. Двата вида картофи и алабаша, който остава леко хрупкав, се допълват като вкусове, а аромата на чесън и риган прави ястието завършено.


Трябва да се опита! Препоръчвам Ви този гратен!


Коментари