ПИРОГ С ЧЕРЕШИ


Винаги съм си мислела, че пирог идва от руската кухня, но бях много изненадана, когато открих тази рецепта в стара българска книга с рецепти. Може би сме взаимствали думата от руския език, но пък киселото мляко в тестото си е чисто по български. Винаги съм харесвала   тестото с кисело мляко, защото  се получава много меко и е лесно за работа. А пък се спрях на сладкиш с череши, защото се продават вече в магазинната мрежа и не им устоях.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ФОРМА С РАЗМЕР - 24 СМ. В ДИАМЕТЪР:

500 гр. череши
1 яйце
1/2 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сода
1/2 ч. ч. олио
1 и 1/2 ч. ч. брашно
5 с. л. захар - с връх
5 с. л. галета - с връх

За поръсване:

2 с. л. ванилова или канелена пудра захар



  • Започнах с черешите, защото това беше и най-бавната работа по сладкиша.
  • Почистих ги от дръжките и костилките.
  • Костилките, с помощта на молив избутвах и така черешките оставаха почти цели. Има специален уред за вадене на костилки, но аз не разполагам с такъв и молива свърши идеална работа. Важното е да не се избутва с подострената му страна. Трябва да се внимава само, че много пръскат и оцветяват ръцете.




  • Почистените череши сложих в подходяща купа и поръсих със захарта и галетата. Разбърках и оставих на страна.



  • В подходяща купа разбих яйцето, добавих киселото мляко, в което предварително разтворих содата и олиото. Разбих добре.
  • Добавих малко по малко брашното и когато вече не можех да бъркам с телта за разбиване, продължих с дървена лъжица, докато се получи меко тесто, което не залепва по пръстите.
  • Доомесих на ръка.



  • Оформих на руло и отрязах с нож една трета от тестото.



  • От по-голямата част разточих кора, която е с поне 2 см. в диаметър по-голяма от дъното на формата за торта. Във форма за торта направих пирога, поради липса на специална тавичка.



  • Самата форма за торта покрих само на дъното с хартия за печене. Не съм мазала формата с мазнина.



  • Покрих дъното на формата и малко по стените с готовата кора.



  • Подредих почистените и оваляните в захар и галета череши по цялото дъно.



  • По-малката част от тестото разточих на продълговата кора с размер 24 см. по дължина. Точно колкото е диаметъра на формата за торта.



  • От тази кора, с помощта на резец за пици, изрязах лентички с ширина около 1,5 см.



  • Лентите подредих кръстосано върху черешите.



  • Пекох пирога в предварително загрята на 180 градуса фурна точно 40 минути.



  • След като изстина пирога, го поръсих с ванилова пудра захар, а тези от Вас които обичат канела, може да го поръсят с канелена пудра захар.
  • Ванилова или канелена пудра захар се получава от смесването на пудрата захар с винилия или канела.



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!


Коментари