МУСАКА С ТИКВИЧКИ


Ето това е един начин да се разнообрази мусаката и то особено, ако сте любители на тиквичките. Аз  обичам тиквичките  приготвени и пържени, и пълнени, и с ориз и ... на мусака. За съжаление не разполагам с нашите си тиквички, но пък и тези - тъмно зелените ги заместват успешно. Ако досега не сте правили такава мусака - сега е момента да опитате!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТАВИЧКА С РАЗМЕР 28 х 22 СМ.

3 бр. тиквички или 750 гр.
500 гр. кайма по Ваш избор - телешка, смес, свинска, пилешка и т. н.
1 глава кромид лук
1 домат
1 с. л. ситно нарязан пресен копър /може и сушен/
3 скилидки чесън
1 ч. л. червен пипер
1 ч. ч. бульон - телешки, пилешки или зеленчуков
черен пипер и сол на вкус
1 ч. л. чесън на прах - по желание
около 50 мл. олио

За заливката:

50 гр. краве масло
2 с. л. брашно - равни
1 ч. ч. прясно мляко
2 яйца


  • Измивам тиквичките и отстранявам краищата им. За мусаката не е нужно да се белят.
  • Всяка тиквичка разрязвам на три по дължина.



  • Всяка филийка от тиквичките режа още един път на три, получават се дълги и тясни парчета.



  • Парчетата режа на кубчета с приблизителен размер - 1,5 см.



  • Почиствам главата кромид лук и нарязвам на ситно.



  • Доматът без да го беля, също нарязвам на кубчета.
  • Скилидките чесън нарязвам на ситно.
  • Изсипвам в тавичката тиквичките, кромидия лук, чесъна и домата.
  • Добавям подправките - сол, черен пипер, червен пипер, копър и понеже обичам миризмата на чесън - добавям и чесън на прах. 




  • В подходящ тиган, загрявам олиото и изпържвам каймата само дотолкова, че да се отдели и да стане на малки парченца, като разбърквам непрекъснато с дървена лъжица.
  • Добавям и каймата към продуктите в тавичката.
  • Разбърквам хубаво и заливам с бульона.

  • Слагам в студена фурна и включвам на 200 градуса. 
  • Печенето продължава около 1 час. На половината на времето за печене, разбърквам.
  • Проверявам готовността на тиквичките, ако са поомекнали - готови са.
  • По време на печенето на мусаката си подготвям и заливката, която е сос бешамел с добавени яйца.
  • В подходяща тенджерка, разтопявам маслото.





  • Добавям брашното и бъркам непрекъснато с дървена лъжица. Намалявам котлона с една степен. 


  • Заливам с прясното мляко и продължавам бъркането, но с тел за разбиване. Сосът бешамел е готов на гъстота, когато телта оставя следи в соса. 


  • Разбивам яйцата и ги затоплям като към тях и с непрекъснато разбъркване, добавям малко от соса на мусаката, за да не се пресекат.




  • Затоплените яйца, добавям към соса бешамел и продължавам разбъркването.



  • С така готовия сос, заливам мусаката.




  • Връщам мусаката във фурната и печенето продължава, докато заливката получи тъмен златисто-червен цвят.



  • С помощта на решетеста лъжица порционирам и сервирам със стръкче пресен копър.



Добър апетит!

Коментари