TIRAMISU ORIGINALE


Нямаше начин! Не устоях на изкушението да опитам и едно истинско тирамису. И понеже разбирам само немски език се допитах до немски сайт за оригинално тирамису - Tiramisu Originale. Оставих и оригиналото име на рецептата. Оказа се много лесно за направа и много вкусно!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

4 жълтъка
4 с. л. захар - с връх
500 гр. маскарпоне
настъргана кора на 1 лимон
150 мл. студено кафе - еспресо
2 с. л. Амарето - бадемов ликьор
200 гр. бишкоти
какао за поръсване

  • Разбих жълтъците и захарта, с помощта на миксер до побеляване на жълтъците.



  • Добавих маскарпонето и настърганата кора от лимон -  продължих разбиването с миксера до получаването на пухкав крем.



  • Смесих еспресото и Амарето.
  • Потапях всяка бишкота за много кратко в кафената смес. Бишкотите са много въздушни и затова не ги оставяйте за дълго в кафето, защото много бързо се напояват. Топенето е само за секунда.



  • Подготвих си предварително тавичката, в която ще редя бишкотите. Постлах алуминиево фолио, за да мога лесно да извадя готовия сладкиш и по-лесно да нарежа на правилни парчета. Тавичката е с размер 21 х 25 см.
  • Подредих първия ред с бишкоти.



  • Изсипах върху бишкотите половината от крема и изравних.



  • Отново потапям бишкоти в кафето и  подреждам върху крема.



  • Изсипах останалия крем и подравних.



  • Оставих тирамисуто за 5 часа в хладилника да стегне.
  • Преди сервирането извадих от формата, с помощта на алуминиевото фолио и поръсих обилно с какао.




Вкусът беше невероятна комбинация от бишкоти напоени в кафе, аромат на бадемов ликьор и пухкаво маскарпоне.


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!


Коментари