САРМИ В ТЕНДЖЕРА ПОД НАЛЯГАНЕ


Сармички! Много любими! До сега бяха сармичките само едни блян за нас, защото не разполагахме с цяла кисела зелка, но вече и това имаме. Успяхме да си направим една кисела зелка и тук - в Герамния. За по-бързо приготвяне използвам тенджера под налягане. Снимките са от твърдата зелка, но от тогава такова зеле не купувам. 
 Споделям с Вас това ястие, което никога не съм вярвала, че ще бъде толкова желано и трудно достижимо! 
А пък отдавна съм разбрала, че сезон за любимото ястие няма! 






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


1 кисела зелка
1/2 ч. ч. ориз - за тези, които живеят в Германия - ползвам Milchreis, той е точно като нашия кръгъл ориз
500 гр. кайма - смес от свинско и телешко месо
1 с. л. червен пипер
1 с. л. чубрица - суха и ситно стрита
черен пипер
1 глава кромид лук
1 с. л. пресен и ситно нарязан магданоз /може и сушен/
сол не слагам, защото зелето е достатъчно солено
5 с. л. олио

ЗА СОСА:

2 яйца
150 гр. кисело мляко




  • В подходяща купа сипвам всички продукти - кайма, ориз, ситно нарязан кромид лук, само 1/2 от червения пипер, черен пипер, пресен магданоз и чубрица. 


  • Омесвам много добре с ръка така, че да се получа еднородна смес.
  • Оставям на студено в хладилника, докато си подготвя зелевите листа.



  • За да оформя сармичките, винаги премахвам от листата дебелата част с остро ножче като внимавам да не нараня самите листа. Поради това, формата на листото не е правилно, но това не пречи да бъдат завити хубави сармички. Нужно е да се съобразява количеството от каймата за всяко листо. При по-малките по размер листа - по-малко плънка. Винаги имам в пред вид, че оризът увеличава почти тройно обема си. 



  • Завивам листото около количеството кайма, така че да е плътно и да няма възможност плънката да излезе по време на варенето.





  • Сипвам олиото на дъното на тенджерата и подреждам сармичките плътно една до друга с края на рулцето на долу.



  • Когато сармичките са подредени плътно една до друга, не се разтварят по време на готвенето.



  • Поръсвам с останалия червен пипер.



  • Заливам с поне две чаши вода или толкова вода, колкото да са добре покрити сармите.
  • Ако обичате да похапвате солена храна, можете да ползвате вместо вода сока от киселото зеле, но ние не ядем солено и затова заливам с вода.
  • Похлупвам и притискам с подходяща по размер чиния, чието дъно е обърнато нагоре. Това го правя с цел - да не се разтворят сармичките по време на варенето.




  • Затварям с капака на тенджерата под налягане и слагам на котлона - на максимална степен - при мен тя е 3.
  • Щом тенджерата започне да свири или свисти, намалявам котлона на минимална степен - 1 и половина и така оставям минимум 1,5 часа да си ври.Тенджерата трябва винаги да издава леко свистене, ако не се чува звук - увеличете с половин степен котлона.  Ако зелето Ви е с листа от по-меко зеле, половин час е достатъчно. И каймата и зелето са добре сварени.
  • 20 минути, преди да са готови сармичките си подготвям соса, с който ги сервирам.
  • Разбивам двете яйца с киселото мляко в подходяща тенджерка и слагам на слаб котлон - 1,5 от 3 възможни степени при мен.
  • При непрекъснато разбиване, варя на много слаб котлон почти 15 - 20 минути. Когато се сгъсти соса - готов е! Разбъркването е важно. Възможно е много бързо да залепне за дъното на тенджерката или пък да се пресече яйцето. Тогава сосът няма да е гладък.



  • Когато времето за варене на сармичките е достатъчно, изключвам котлона и изчаквам тенджерата да спре да шуми.
  • Пробвам дали налягането е спаднало, като повдигна винтилчето. Ако при повдигането му, тенджерата не издава звуци - мога да отворя. Винаги трябва много внимателно да се работи с тенджера под налягане.
  • Готовите сарми много внимателно прехвърлям в тава и запичам за кратко във фурната.
  • Взимам с черпак от соса на сармичките и на струйка добавям към яйчения сос като непрекъснато разбивам с тел за разбиване. Пробвам на соленост, ако е нужно само добавям съвсем малко сол.



Готовите сармички сервирам с яйчен сос, поръсени с черен пипер и стръкче пресен магданоз.
Много вкусно!
Сбъдната мечта!

Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!



Коментари