НАЛОЖЕНА БАНИЦА С ГОТОВИ КОРИ


За нас едно от най-скъпите неща, които получаваме от България са корите за баница. И понеже се случва рядко  - си ги пазим за по-дълго време, разбира се в камерата на хладилника.
А корите за баница, които са били замразявани, в повечето случаи не стават за направата на вита баница и затова съм избрала варианта с наложената баница. След замразяване в камерата, корите стават чупливи и нямат тази еластичност, която имат пресните.
Така, че ... днес сме на наложена баница!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 пак. финни кори за баница - 500 гр.
5 яйца
400 гр. кисело мляко
400 гр. краве сирене
1 ч. л. сода за хляб
125 гр. краве масло
сол на вкус

  • Изваждам корите от камерата от вечерта, за да се размразят бавно -  на стайна температура.
  • Разбивам яйцата и към тях добавям натрошеното на едро сирене. Аз добавям малко сол, защото сиренето тук е безсолно.



  • Към киселото мляко добавям содата, леко разбърквам и изчаквам да шупне содата.
  • Маслото разтопявам на микровълнова фурна.
  • Постилам тавичката за баница с домакинска хартия или просто намазвам обилно с мазнина, за да може по-лесно да се сервира готовата баница.
  • Започвам да накъсвам корите на големи парчета и редя първи ред в тавичката.
  • Намазвам с разтопено масло.



  • Редя втори ред от корите и намазвам с кисело мляко.



  • Подреждам трети ред кори и намазвам с яйчената смес.



  • Така продължава реденето на корите, като внимателно си разпределям от яйчената смес, маслото и киселото мляко така, че да стигне до изчерпването на корите за баница.
  • Подреждам и последните парчета от корите. 
  • Винаги си оставям малко от яйчената смес, с която намазвам най-отгоре баницата.
  • Ако ми е останало и от маслото, просто го изсипвам по краищата на баницата, за да не ми останат сухи и ронливи при печенето.



  • Слагам баницата в студена фурна и включвам на 200 градуса.
  • Печенето продължава между 30 и 40 минути. Щом баницата получи тъмно-златист цвят - готова е.




Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!



Коментари