ТОРТА ДОБОШ



Защо точно Добош? Технологията на изработка много ми напомня торта Гараш. Ами нормално. Торта Добош е с унгарско потекло, а българската торта Гараш е измислена от унгарец.
Използвах рецепта от немския сайт Lecker.de.
Нямах никакви затруднения с блатовете и после с крема, но като стигнах до карамела - стана страшно. Поради стреса от страха, че няма да се справя ми трепереха ръцете. Наистина трябва бързо да се работи! Но... справих се и съм много горда!
Резултатът е на лице!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

ЗА БЛАТОВЕТЕ:

9 яйца
1 непълна чаша пудра захар /около 225 гр./
2 пак. ванилия
1 непълна чаша брашно /около 175 гр./

ЗА МАСЛЕНИЯ КРЕМ:

1 пак. масло - 250 гр.
1 пак. пудинг за варене с вкус на шоколад /количеството пудинг е за 500 мл. мляко/
500 мл. прясно мляко
2 с. л. захар
150 гр. черен шоколадов кувертюр /може да се замени с черен шоколад/

ЗА КАРАМЕЛОВАТА ГЛАЗУРА:

1ч. ч. захар - равна
1 с. л. сок от лимон
1 с. л. разтопено масло

ЗА ДЕКОРАЦИЯТА:

13 бр. шоколадови бонбона, по Ваш избор

  • Включвам фурната на 225 градуса да загрява.
  • Подготвям формата за торта /размерът е 24 см./ като слагам хартия за печене на дъното и тогава стягам със обръча.



  • Разделям белтъците от жълтъците.
  • Пресявам пудрата захар.

  • Разбивам белтъците с помощта на миксер. В момента, в който те променят цвета си - побелеят, започвам да добавям от пресятата пудра захар по малко и продължавам да разбивам на максимална мощност на миксера.



  • Добавям само половината количество пудра захар.
  • Белтъците трябва да са разбити до гъстота, която проверявам като обърна купата обратно. Ако не се изсипват белтъците - готови са.
  • Отделям готовите белтъци на страна.



  • Към жълтъците добавям двете ванилии и останалата пудра захар.
  • Разбивам с помощта на миксера до пухкав крем.



  • До тук беше и работата с миксер.
  • Започвам да добавям по малко от белтъците и много внимателно разбърквам с тел за разбиване.



  • Добавям малко от брашното и отново внимателно разбърквам, докато се поеме брашното.
  • Така редувам белтъци и брашно, докато свърши тяхното предвидено количество.



  • Получава се един много пухкав крем. 



  • За да разпределя  този крем на шест равни части използвах шест еднакви дълбоки чинии. Не разполагам с шест еднакви купички, а пък чаените чаши ми се сториха малки по размер. По този начин блатовете ще бъдат с еднаква дебелина.




  • Изсипах първата доза в подготвената вече форма за торта и подравних.




  • Сложих във фурната, която вече е достигнала 225 градуса и пекох точно 6 минути. Времето е достатъчно, а пък блата добива златист цвят и леко по-тъмен цвят по краищата.



  • Тъй като разполагам само с една форма за торта, изваждам готовия блат на студено и веднага освобождавам от формата.
  • С върха на остро ножче отделям залепналия блат от формата за торта и тогава освобождавам обръча.

  • Изваждам блата и веднага, много внимателно отлепям хартията.




  • Измивам обръча на формата за торта, подсушавам и отново подготвям с хартия за печене. Изливам втората доза, подравнявам и пека. Така - докато получа шест еднакви блата за торта.

  • След като са готови шестте блата, започвам да подготвям масления крем.
  • Изсипвам млякото в подходяща тенджерка и салагам на котлона да заври.




  • През това време изсипвам пакетчето пудинг в купичка и заедно с две лъжици захар и шест лъжици студено прясно мляко разтварям, докато се получи еднородна смес.



  • След като заври прясното мляко, намалявам котлона и  добавям бавно и при постоянно разбъркване на млякото, разтворения пудинг. 



  • Изчаквам да заври шоколадовия пудинг и веднага свалям от котлона. Оставям на студено място да изстине.



  • За да мога много лесно да разбия маслото, го вадя от хладилника още от вечерта.
  • Самото разбиване на маслото започвам винаги първо с дървена лъжица. 




  • Когато преценя, че е достатъчно омекнало маслото, преминавам към разбиване с миксера. Това го правя с цел да запазя миксера си. Имах случай на изгаряне на миксер, заради не достатъчно меко масло. Разбивам на максимална степен, докато маслото побелее.



  • Изстиналият пудинг, прецеждам през сито.



  • Добавям пудинга към маслото - лъжица по лъжица. Непрекъснато разбивам с миксера, докато свърши цялото количество пудинг и се получи гладък крем.



  • Разтопявам кувертюра /шоколада/ на водна баня, като внимавам водата да не ми завира. Работя винаги на минимална степен на котлона. Оставям шоколада на страна да изстине.



  • Изстиналият шоколад добавям на струйка към масления крем и разбивам непрекъснато с миксера.



  • От готовия вече маслен крем, отделям първо 6 пълни супени лъжици, за намазване на тортата отстрани.




  • Масленият крем разпределям по равно в пет чаши, за да е еднакво количеството на крема между блатовете.



  • Поставям първия блат върху подноса, с който ще се сервира или транспортира тортата. Намазвам с първото количество крем. Слагам втория блат, намазвам, третия блат, намазвам и така до петия блат. Един блат /който прецените, че е с най-добър външен вид/ оставям на страна за декорация на тортата. Петият блат намазвам също с крем.



  • С отделените шест лъжици от масления крем, намазвам тортата странично.



  • Подравнявам тортата отгоре и отстрани и оставям на студено да се стяга.



  • В тефлонов тиган изсипвам захарта за карамела и добавям лимоновия сок и маслото.













  • Слагам на горещ котлон да се разтопи захарта до тъмно златист карамел.



      • Намазвам подходяща по размер тавичка с разтопено масло и слагам в нея отделения за декорация блат.
      • Изливам горещия карамел върху блата и подравнявам.
      • Тук трябва да се работи много бързо, защото карамела се стяга за секунди. Поради тази причина, не успях да направя и снимки.
      • С помощта на остър и потопен в олио или масло нож /аз използвах резец за пица/ нарязвам карамеления блат на 12 горе-долу равни триъгълничета. Непрекъснато топя ножа в мазнина. Така избягвам залепването на карамел по ножа.



      • Подреждам 12 бонбона, с които определям и броя на парчетата торта, а един бонбон поставям в центъра на тортата. Бонбоните ще използвам за опора на карамелените триъгълничета.



      • Подреждам карамелените триъгълници.



      Самата направа на тортата ми отне около 4 часа, но изживяването си заслужаваше!
      Получи се истинска торта Добош! 


      Опитайте и Вие!








      Коментари