ПЪРЛЕНКИ


В последните години, когато готвя българска кухня, все нещо ми липсваше. И най-накрая запълних липсата с тези Пърленки. Благодаря на Дарина Бинева от Фейсбук-групата Домашни вкусотии. С нейната публикация и снимките на нейните Пърленки бях завладяна   и ... ето резултата! 






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


1 яйце
1/2 кубче мая
150 гр. кисело мляко
1 ч. л. сол
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сода за хляб
1 с. л. олио
2 ч. ч. брашно
150 мл. топла вода

  • Начупих маята в подходящ съд, добавих водата, захарта и 3 с. л. брашно. С пръсти разбърквам хубаво докато се получи кашичка.
  • Оставям на топло за десетина минутки да удвои кашата двойно обема си.



  • В подходяща купа пресях брашното и солта.
  • Направих кладенче, в което изсипах разбитото яйце, олиото, киселото мляко, в което предварително изсипах содата, за да кипне.
  • Добавих и готовата мая.
  • С помощта на дървена лъжица бъркам бавно, като към сместта добавям постепенно и по малко от брашното и така докато се получи тестена топка, която залепва по лъжицата.
  • Продължавам месенето на ръка, като добавям още брашно докато се получи меко тесто.
  • Оформям на топка и оставям за 30 минути да втаса, покрито с кърпа. 




  • Тестото е готово, когато е удвоило двойно обема си.


    • Разделям на осем равни парчета.



    • От всяко парче разточвам кора, като първо притискам с ръце, за да се оформи кръг с големина на чинийка за кафе и тогава продължавам с точилката. Дебелината на корите е около 5-7 мм.



    • Включвам котлона на 2 степен от три възможни.
    • Когато котлонът загрее, поставям сух тефлонов тиган също да загрее.
    • Слагам първата кора в тигана. Дооформям с ръце, за да получи горе-долу правилна кръгла форма.



    • Когато пърленката се надуе - получават се множество балончета - обръщам.



    Всяка готова пърленка намазвам с масло и поръсвам с шарена сол. Още по-вкусно става, ако се намажат с подправено с пресован чесън масло.






    Коментари