СУПА ОТ КИСЕЛЕЦ


Ние си обичаме супички в зелен цвят и киселки. Всичко зелено - спанак, лапад, киселец, коприва ядем и на супа. А супата, всички знаем е много полезна. Но пък киселец получавам от моя приятел Вито - американец, живеещ в Германия. Той е голям фен на тази супа. Всяка пролет му приготвям специално, защото немците тук не си я приготвят. Поне не като нашата супа. Тази пролет малко късно набра Вито листата, малко по-големичка са, но пак се получи кисела, вкусна супа. 






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

300 гр. листа от киселец
1 глава кромид лук
3 скилидки чесън
1,5 литра бульон по избор
1 ч. л. червен пипер
1 с. л. доматено пюре
1/2 ч. ч. ориз
5 с. л. олио
сол, черен пипер, лют червен пипер
пресен или сушен джоджен


  • Обелвам и нарязвам на малки кубчета главата кромид лук.



  • Обелвам и нарязвам на ситно скилидките чесън. Ако имате пресен чесън - още по-добре. 2 стръка са достатъчно.



  • Измивам листата от киселец, подсушавам с кухненска кърпа и нарязвам на лентички.



  • В подходяща по размер тенджерка, загрявам олиото и пускам кубчетата лук и чесън да се задушат за около 3 - 4 минути. Внимавам лукът да не загори. Намалявам котлона на средна мощност.



  • Добавям листата киселец и задушавам само докато поомекнат и променат леко цвета си. Това трае около 3 минути.



  • Добавям доматеното пюре и разбърквам.
  • Добавям червения пипер и веднага заливам с горещ бульон. Не оставям червения пипер да се пържи, защото после загорчава.



  • След като супата заври - добавям ориза.
  • Джодженът нарязвам на ситно и добавям към заврялата вече супа, заедно със сол, ако е нужно, черен пипер и съвсем малкто лют червен пипер.



  • Супата се вари около 15 минути на слаб котлон.



Сервирам супата гореща.


Тази супа си е естествено кисела от листата киселец. На супите от спанак или лапад, добавям преди сервиране кисело мляко и разбърквам.


Добър апетит!


Коментари