ВИНАГИ СПОЛУЧЛИВ КЕКС


Защо е сполучлив този кекс? 
Ами защото, знам колко е трудно на една млада домакиня да постигне перфектния кекс! А знам, защото самата аз имах доста години проблеми с постигането на добрия кекс. 
Това беше в годините, когато аз бях в началото на семейния си живот. Бях майка на две малки деца. Нямаше интернет. Моята майка не правеше кекс и нямаше откъде да се науча. Можеше единствено от готварските книги, където никой не описваше с подробности и в детайли, как да постигна сполучлив кекс. 
Но... имах късмет, да се запозная с Христина! Наша съседка от периода ни във Волуяк, където живеехме. Бях я поканила на кафе и  кекс, който естествено не беше сполучлив. Тя ме покани на следващия ден у тях на кафе и ме почерпи с перфектния кекс. Христина ми обясни с подробности как да го постигна, с нейното количество продукти. 
От тогава до ден днешен, вече 25 години нямам проблеми и днес споделям с Вас - как да получаваме винаги сполучлив кекс.







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ДА ФОРМА С РАЗМЕР 22 СМ:


5 яйца
2 ч. ч. захар 
1/2 ч. ч. олио
1 ч. ч. кисело мляко
2 ванилии
2,5 ч. ч. брашно
1 пак. бакпулвер
1 с. л. какао
1 черен шоколад за глазурата или пудра захар за поръсване
чашата, която използвах е 150 мл, но ако искате по-голям кекс - вземете чаша с вместимост 250 мл


За забързаните от Вас има и клипче!



  • Първата ми работа е да включа фурната на максимална температура - при мен е 250 градуса и да преместя решетката на най-ниското ниво, но не върху дъното на фурната.
  • И понеже технологията много напредва и повечето фурни са с вентилатор е нужно тях да включите на 160 градуса с вентилатор  за предварително загряване.
  • В купа за разбиване, чуквам яйцата и разбивам за 1 минута с миксера.

  • Добавям захарта и ванилията,  разбивам минимум 5 минути на максимална степен на миксера, докато се получи пухкав крем.








  • Добавям олиото и продължавам разбиването.
  • Добавям киселото мляко и разбивам за кратко.






  • Смесвам брашното и бакпулвера . Добавям към пухкавия крем и разбърквам със шпатулата до получаването на гладък и пухкав крем.


    • Намазвам формата с олио, поръсвам с брашно и така раздрусвам, че брашно да покрие цялата форма. Така по-лесно излиза кекса, след изпичане.



    • Изливам половината от готовото течно, но плътно тесто във формата.



    • Добавям към останалата половина какаото и разбърквам.

    • Изсипвам кафявата смес върху бялата. Не разбърквам. 



    • Сега вече идва и важната част - печенето. 
    • Слагам кекса в добре нагорещената на 250 градуса фурна. Веднага, след като затворя фурната намалявам на 180 градуса. А когато печете с вентилатор, просто оставяте фурната на 160 градуса.
    • Кексът се пече минимум 1 час. Аз имам вече доста опит и не ми се налага да отварям фурната, за да го гледам. Със сигурност за 1 час се изпича. Когато кексът се пече добре, задължително се пука отгоре по средата. Това е много хубаво за него. Така се изпича още по-добре. Даже има рецепти на такъв вид сладкиши, където се разрязва с нож, за да се пукне по средата. Но това тук не е нужно. 

    • След един час, пробвайте като боцнете кекса в най-високата му част, с клечка за зъби. Ако няма тесто по клечката - готов е.

    • Изваждате кекса от фурната, изчаквате около 5 минути и докато е още топъл го изваждате от формата. Задължително обаче с върха на ножа отлепете кекса от формата. После обръщате формата върху решетка. Може да се наложи да го друснете един два пъти и той излиза. Не бива да остава кекса във формата. Така той се овлажнява докато изстива и променя вкуса си.

    • Не бива и да го режете на парчета, докато е още топъл. Ако направите това - той ще бъде влажен при сервиране. 
    • Добре изстиналия кекс поръсвам обилно с пудра захар

    • Или пък заливам с разтопен шоколад.

    Ако спазвате описаните по-горе стъпки, кексът Ви ще е винаги перфектен!


    Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!


    Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!














    Коментари

    zlatko jaigarov каза…
    Здравейте,за трети път го правя и наистина това е най сполучливата рецепта и най вкусният кекс...
    Petya Argirova каза…
    Блалгодаря, Златко! Радвам се, че сте доволен от рецептата за кекса! Всяка една рецепта в Ухае на...е многократкно приготвяна в моята кухня. Всичките те са резултат от моя личен опит пред печката у дома и в приготвянето на храна за моето семейство. Надявам се да намерите още много вкусни предложения в моето тефтерче с рецепти! Поздрави!
    Анонимен каза…
    Моят кекс не си наду, защо стана така?
    Petya Argirova каза…
    Здравейте, Анонимен! Следвахте ли всички стъпки по приготвянето му! Бяхте ли загряли фурната до максимална мощност? В момента, в който слагате кекса да се пече намалявате на 180 градуса. Още на първите 20 минути кекса се надига! Втора причина може да е бакпулвера. Ако е с изтекла годност или е бил отворен и не добре съхранен - също се отразява! Друга причина може да е многото бъркане с миксер. Хубаво е след добавянето на брашното разбъркването да е много кратко или само докато се смесят продуктите. А още по-добре - без миксер, след добавянето на брашното!
    А фурната на горен и долен реотан ли, с вентилатор или без? Има ли значение?
    Petya Argirova каза…
    Здравейте, Николета! Добър въпрос! Кекс и всякакви тестени изделия е добре, така или иначе да се пекат без вентилатор. Така, че този кекс е изпечен на предварително загрята фурна /визирам и горен, и долен реотан/ без вентилатор. Успех и поздрави!
    Анонимен каза…
    Ако се ползва по - голяма чаша ,колко са яйца
    Petya Argirova каза…
    С доста голямо закъснение виждам Вашия въпрос, Анонимен. Ако използвате по-голяма чаша не е нужно да увеличавате броя на яйцата. Но не забравяйте да използвате и по-голяма форма за кекс или тавичка! Успех!
    Анонимен каза…
    Здравейте, до сега всеки опит за кекс е бил несполучлив или поне на вид. Тези дни ще изпробвам вашата рецепта и ще пиша резултата!
    Petya Argirova каза…
    Здравете, Анонимен! Сигурна съм, че ще останете много доволен от рецептата! Изпатана е многократно в последните 30 години! Поздрави!
    Анонимен каза…
    Здравейте Пета, може ли попитам колко грама е пакета с бакпулвер ? Благодаря
    Petya Argirova каза…
    Здравейте, Анонимен! Аз се старая да купувам най-евтините продукти и пакетчетата ми с бакпулвер са на неизвестна марка и тежат по 15 гр. всяко. Успех и до скоро!
    Анонимен каза…
    Е, опитах!
    За първи път, наистина, за първи път ми се получава и на вид и на вкус. Въпреки, че го пекох на по- ниски градуси за по- дълго време./ Фурната ми не позволява друго :) /
    Petya Argirova каза…
    Радвам се, Анонимен!Хубаво е, че Вашият кекс се е получил! А наистина всяка фурна си има своите показатели! Ние трябва да се съобразяваме с тях! Бъдете здрави и дано и други рецепти откриете в моето Тефтерче! Поздрави!
    Mariya Tsvyatkova каза…
    Благодаря Ви за невероятната рецепта! Мечта ми е било да направя точно такъв кекс, и тайничко съм завиждала, когато някоя колежка черпи с такова приказно произведение! Страхотен кекс приготвих за празника на християнското семейство, благодарение на Вас! Бъдете здрава и щастлива!
    Petya Argirova каза…
    Благодаря и аз Мария, че споделихте с мен и читателите на Ухае на...! Надявам се и в бъдеще да откриете рецепта, която ще Ви достави такава гордост и удоволствие при направата както този сполучлив кекс! Бъдете здрава и Вие и Вашето семейство! Поздрави!
    Анонимен каза…
    Здравейте Петя,
    Ох, аз съм онзи Анонимен с въпроса за бакпулвера:) Благодаря за отговора. Отивам да спретна едно кексче. Лек и успешен ден! Петя К.
    Petya Argirova каза…
    Пожелавам Ви успех, Анонимен и да споделите резултат, моля! Поздрави!
    Анонимен каза…
    Наистина страхотен кекс. Нямам забележки, а съм доста претенциозна, когато става въпрос за кексове. Нищо не му липсва, вкусът е чудесен, но най-много ме впечатли консистенцията. Рецептата е дадена прецизно и ако се спазва няма начин да не стане. Благодаря за новия любим кекс в къщи
    Petya Argirova каза…
    Благодаря, че споделихте с нас Анонимен! Радвам се, че рецептата е одобрена от цялото семейство! Дано откриете още вкусни неща в Ухае на.., според Вашите вкусове! Поздрави и весели празници!
    Анонимен каза…
    Здравейте,искам да попитам какъв размер е формата?Няма нужда да Ви казвам,че сте супер,Вие си го знаете,като видя в някой коментар Вашето име,задължително го прочитам,знам,че е нещо полезно и точно.Весели празници!
    Petya Argirova каза…
    Здравейте, Анонимен! Много ме ласкаете! Аз просто се опитвам да бъда толкова подробна, че да може и човек никога не включвал фурна да се справи. Нямам представа това добре ли е, или не! А формата ми за кекс в момента е от 2 л. В смисъл, събира 2 л вода, когато я пробвах. А иначе е с 22 см в диаметър в най-широката си част при отвора! Успех и до нови срещи! Нека Коледните празници са много топли и весели при Вас!
    Анонимен каза…
    Благодаря Петя,на вас също желая весели празници и приятно изкарване в Дания!
    Petya Argirova каза…
    Топли прегръдки за Вас и всички читатели на Ухае на...
    Vania каза…
    Здравейте, а дали към рецептата може да се добави някакво сладко. Обичам кекс, но ми е сухо като го ям, а когато сложа сладко става гумен. Ако имате опит моля споделете. Поздравления за хубавите български рецепти :)
    Petya Argirova каза…
    Здравейте, Ваня! Към този кекс, който е с кисело мляко и е в два цвята не съм добавяла сладко никога. Но щом Ви е сух, можете да отрежете готовия вече опечен и изстинал кекс на три във височина, както се реже блат за торта. Намазвате със сладко по Ваше желание и пак слепяте! Ще се получи много вкусен и сочен кекс. Това съм го научила от направата на Frankfurter Kranz! Весели празници!
    Vania каза…
    Благодаря Ви. Ще пробвам. Весели празници!
    Анонимен каза…
    Здравейте,моля да ми напишете как се получава сочен кекс без сладко.Да кажем леко влажен!Благодаря!
    Petya Argirova каза…
    Амиии, доста кексове съм направила! Няма сочен кекс! В същност той и затова е кекс! За да е в раздела - сухи сладкиши! Той се приготвя бързо и се предлага към кафето или чая. Но не е сочен. Има хиляди други сладкиши, които се напояват и са сочни! Потърсете просто друг вид сладкиш! Дори немските варианти на кекс, с които съм се сблъскала в последните 10 години се водят сухи сладкиши! Така, че пожелавам Ви успех! Бъдете здрав, Анонимен! Весели празници!
    Анонимен каза…
    Благодаря!Весели празници!Аз имах предвид кекса да бъде на шупли,като немските блатове в Кауфланд или,ако не сте ги опитвали кексче Барни или кексче Браво.Успех.Благодаря!
    P.S.Блатовете в Кауфланд са за торта.
    Petya Argirova каза…
    Благодаря, Анонимен за пожеланията. Аз живея в Германия. Тук кексът се води сух сладкиш, но и като цяло нито един сладкиш не се напоява. Немците не обичат много сладките и сочни кухени. Блатовете за торта тук са сухи. Има само един вид, който е вакумиран и къдрав по края той е на същия принцип, но понеже е вакумиран стои малко по-сочен. Но не е напоен. Да! Кексчета Барни съм купувала на внуците си, другите не са ми познати. За да съм по-ясна. Такава рецепта, която да отговаря на Вашите желания нямам. Но пък интернет пространството предлага огромно разнообразие на сладкиши от типа на реване! Бъдете здрав и успех!
    Анонимен каза…
    Здравейте, днес на няколко пъти срещнах вашата рецепта за кекс с доста похвали и реших да я пробвам. Това е първия кекс който правя от 20години насам и реших да спазя точно рецептата, така че прибавянето на брашното го направих със шпатула а не с миксера, но ми станаха гранули въпреки че пресях брашното преди да го използвам. Надявам се това да не е проблем, но проблема ми е въпреки че намазах формата и сложих достатъчно брашно не мога да извадя кекса. Аз ли нещо бъркам или си има някаква цака.
    Petya Argirova каза…
    Здравейте, Анонимен! Кексът се води един от най-бързите и лесни сладкиши, но захване ли се човек вижда, че е нужно малко опит, малко умение, малко усет, много любов. На първия въпрос - за гранулите в тестото. За да не се получават тези гранули използвайте тела за разбиване, като много бавно и с дълбоко загребване размесвате брашното в тестото. Имайте търпение. Обръщайте с тела тестото докато гранулите се разбият. По принцип след изпичането могат да останат като бели точици в кекса. А колкото до изваждането му от формата - нужно е малко търпение и много любов. Изчаквате известно време, минимум пет минути след изваждането му от фурната. После с остро ножче и много внимателно отлепяте кекса от стените, като не забравяте и средата, където е дупката. Иначе е залепнал и няма как да го извадите. Хубаво е да препрочитате всяка рецепта по няколко пъти, преди да се захванете с направата. Понякога дребните неща са невидими. Успех! Сигурна съм, че следващият кекс ще е перфектен! Благодаря, че ми се доверявате в избора на рецепта!
    Тина каза…
    Здравейте!
    Не се сдържам и аз да похваля вашата рецепта за пухкав, ароматен и перфектно изпечен кекс.
    Дала сте подробно всяка стъпка от приготвянето му и това прави резултатът точно такъв, какъвто го описвате!
    Благодаря!
    Единствено се изложих на финала, когато част от кексът не се отлепи от формата изцяло и се начупи, и то въпреки спазването на условията- намазана и набрашнена форма, изчакване около 5-10 минути и отлепване отвякъде с нож.
    Но пак ще си го изядем с удоволствие!
    Petya Argirova каза…
    Здравейте, Тина! Щастлива съм, че споделихте с мен Вашите впечатления от рецептата за кекс! Това с отделянето на кекса от формата си е проблем. Ако използваме по-изчистени от накъдряне форми - ще е по-лесно. Или пък може би трябва да го изчакваме напълно да изстине, но пък аз имам винаги страх, че ще остане длетав. Защото стоенето на кекса дълго във формата го прави по-влажен. Но съм сигурна, че Вие сама ще откриете начин да го изваждате цял от Вашата форма. Важното е, че получавате перфектен кекс! Бъдете здрава и дано и в бъдеще откривате рецепти при мен! Поздрави!
    MARINA CHAKAROVA каза…
    Здравейте горещи аплодисменти за уникалната рецепта резултати те са повече от превъзходни за 20 години за първи път правя такъв уникален кекс бъдете живи и здрава
    Petya Argirova каза…
    Привет, Марина! Радвам се много, че съм била полезна! Сигурна съм, че ще има и друга рецепта от всичките над 1000 в Ухае на..., която ще Ви допадне! Бъдете здрава и се забавлявайте в кухнята!
    Nataliq Dencheva каза…
    Здравейте! Вашият кекс е много сполучлив наистина, многократно съм го приготвяла в България. Въпроса ми е от скоро съм в чужбина и тук печката ми пече само с вентилатор, ще се отразили това
    на кекса? Благодаря за хубавата рецепта.
    Petya Argirova каза…
    Привет, Наталия! Ще се получи кекса и във фурна с вентилатор. Когато започнете да го бъркате, включете фурната на 160 градуса с вентилатор да загрее. Печете го точно 1 час на 160 градуса, но все пак направете проба с клечка. Трябва да е суха! Успех!
    alexandrova55 каза…
    Няколко пътя правя кекс но отвътре не се изпича. Намалям градусите след като го сложа да се пече но пак без резултат...
    Petya Argirova каза…
    Здравейте, госпожо Александрова! Както и в рецептата съм написала, за да се получи добре изпечен кекс е нужно той много хубаво да се пукне отгоре по време на печенето. Ако не успява до 30-тата минута да се пукне е хубаво да му помогнете като с върха на остър нож му направите разрез в средата с дълбочина 1 см. по цялата му окръжност, ако го печете в кръгла форма. Може да е от фурната Ви. Ако до сега сте пекли с вентилатор, опитайте следващият да е без вентилатор. Или пък обратното. Ако пък сте пекли на 200 градуса, намалете и печете на 180 градуса. Понякога е хубаво да се напаснете с Вашата фурна. Прочетете още един път стъпките в рецептата. Сигурна съм, че ще имате успех!
    Анна каза…
    Това е втората рецепта, която изпробвам от този блог. Първата не се получи, сега кексът също не става по начина, описан в рецептата. Не съм начинаещ готвач, хич даже. Всичко си беше съвсем добре до момента, в който добавих киселото мляко. Пухкавата смес стана течна. Не че пак няма да стане кекс, пече се в момента и си бухва, просто...имах по-високи очаквания от толкова хвалби. Надявам се да се получи вкусен на края :)
    Petya Argirova каза…
    Здравейте, Анна! Хубаво е, че споделихте впечатленията си! На мен нещо като не ми харесва, просто не го повтарям. А Вие - втора несполучлива рецепта от Ухае на... Жалко! Знам какво сте пропуснала! Пропуснала сте да добавите дозата спокойствие и любов при направата на кекса и другото ястие, което сте приготвяла! Бъдете здрава и се забавлявайте с приготвянето на храната за любимите Ви хора!
    Анонимен каза…
    Привет и от мен, не ми се получи, следвах всички стъпки каткто сте го описали ! Така съм мераклика да направя хубав кекс и все не ми става . Незнам къде бъркам нещо в печенето ли , не ми й бухна стой ми един суров . Вашия изглежда супер :) Пак ще опитам някой ден този път си мисля да го пекарна 160 с врнтилатор горе и долу . Дано се получи
    Petya Argirova каза…
    Здравейте, Анонимен! Много съжалявам, че Вашият кекс не се е получил!Има два основни "подводни камъка" при приготвянето на кекс. Единият е добавянето на брашното и дългото му бъркане с миксер на максимална мощност. Вторият е при печенето. Фурната трябва да е предварително загрята, печенето да е точно 1 час и, ако не случайно не се е пукнал да му се помогне с върха на нож. Опитайте отново! Ще се получи! Следвайте стриктно стъпките! Поздрави!
    Анонимен каза…
    Здравейте и благодаря за рецептата за кекса!През годините все някъде бърках в приготовлението и все не ми се получаваше.Обикновено ми ставаше тетляв отвътре. Вие така добре сте обяснила всичко, че за първи път имам хубав кекс! Благодаря! Аз го пекох по втория вариант - на 160градуса с вентилатор и все пак стана. Другата събота ще го направя на 250г. без вентилатор, за да пробвам и по този начин. Елена
    Petya Argirova каза…
    Здравейте, Елена! Винаги се радвам много, когато някой е доволен от моя рецепта! Благодаря, че намерихте време да коментирате! За мен е важно! Като кажем кекс, всеки казва - лесна работа! Да! Ама, Не! Аз също дълги години не успявах да получа перфектен кекс и благодарение на Христина аз, моите дъщери, много мои приятели и читатели умеят вече да го приготвят перфектно! А аз само описах една типична българска рецепта за кекс! Дано да намерите и други сполучливи рецепти в Ухае на...А те са отдавна над 1000! Бъдете здрава и до нови срещи!