БЪРЗА ТОРТА "РУСКА"


Получих един готов блат за торта от моята колежка и не ми трябваше много време да се чудя, какво точно да направя от него. От моята свекърва, която се казва Руска, имам една много ценна рецепта за бърза торта. Доста отдавна не бях правила торта с готов блат, но пък това спестява много време. Тъй като имах всички необходими продукти, както и много добра помощничка - моята племенница Никол, за много кратко време имахме готова тази много вкусна торта. Препоръчвам Ви я!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 готов блат с дебелина около 5 - 6 см.

За сиропа:
1/2 ч. ч. захар
1 ч. ч. вода
125 гр. масло
4 ч. л. какао

За крема:

4 белтъка
5 с. л. пудра захар

За карамела:

1/2 ч. ч. захар

  • Слагам блата в подходяща чиния за торта.
  • С помощта на молив правя дупки по целия блат, като внимавам да не продупчвам дъното на блата.



  • В подходяща тенджерка изсипвам всички продукти за сиропа и на максимална степен на котлона сварявам, но само докато се разтопи маслото.
  • Отделям от котлона и изчаквам за известно време да изстине сиропа.
  • С леко поизстиналия сироп заливам продупчения блат.



  • С помощта на миксера разбивам белтъците на сняг, като към края много бавно и с непрекъснато разбиване, добавям пудрата захар.
  • В тефлонов тиган изсипвам захарта за карамела. Включвам котлона на максимална степен и карамелизирам захарта, като внимавам цвета на карамела да е златист, а не тъмен, защото ще загорчи.
  • Докато е още топъл карамелът и при непрекъснато разбиване с миксера, добавям карамела към белтъците на тънка струйка.



  • С карамеловия крем намазвам тортата и заглаждам.
  • Тъй като бяхме направили малко повече карамелизирана захар, Никол направи по свое желание, различни абстрактни фигурки.
  • Върху хартия за печене и с помощта на лъжицата се изсипва от карамела на тънка струйка и се рисуват спирали, кръгчета, триъгълници и всичко каквото Вие решите.
  • Трябва да се работи много бързо, защото карамелът се стяга още при изсипването върху хартията.
  • След като се стегне, много внимателно се отделят фигурките от хартията и се подреждат върху тортата.
  • Тортата се оставя на студено, за да се стегне.


Насладете се и Вие!







Коментари