ЧОРБА ОТ ЗЕЛЕН ФАСУЛ


Рядко се сещам за тази чорба, но винаги когато я правя се сещам за моя дядо Петко. От него съм се научила и точно по този начин да я приготвям. От него знам, че чорбата от зелен боб трябва да е киселка. Той добавяше и неузрели джанки, за да се постигне естествена киселост на чорбата. Тъй като аз няма откъде тук да си намеря джанки, а пък неузрели - съвсем, импровизирах ето как:






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр. зелен фасул
1 глава кромид лук
4 - 5 с. л. олио /аз използвам напоследък от рапица/
4 - 5 скилидки чесън
1 морков
1 домат
1 литър бульон по избор
1 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. лют червен пипер
1 с. л. пресен или сушен ситно нарязан джоджен
1 с. л. каперси
2 - 3 кисели чорбаджийски чушки
сол и черен пипер на вкус
няколко резена лимон

Най-добре е да си наберете зелен фасул от градината, но поради липсата на градина и поради отдалечеността на Женския пазар, аз си купих този -  внос от Испания.


  • Обелих кромидия лук и го нарязан на малки кубчета.
  • Обелих мороква и също го нарязах на малки кубчета.
  • Изсипах олиото в подходяща тенджера. Загрях на максимална степен на котлона.
  • Добавих в загрятото олио моркова и лука. Похлупих с капак и задуших до омекване на лука. 



  • Измих зеленият фасул, отрязах краищата и нарязах на парченца с големина около 1,5 до 2 см. Старая се да режа между бобчетата.



  • Когато поомекне лукът, добавих червения пипер и веднага залях с бульона, като разбърквам. Не позволявам на червения пипер да се пържи, защото после нагарча.



  • Щом бульонът завря, пуснах и парченцата зелен фасул. Намалих котлона с една степен и оставих супата да си къкри.



  • Скилидките чесън ги обелих, нарязах на филийки и добавих към фасула.



  • Добавих чорбаджийските чушки и каперсите. Ако не сте почитатели на каперсите, просто ги пропуснете. Аз исках по този начин да дам още малко киселинност на супата и с нещо да заместя липсващите джанки.



  • В малък по размер съд, сложих домата и залях с вряла вода от бързоварната кана. Така правя винаги, когато трябва да обеля домат.



  • След като доматът е попарен с вряла вода се обелва много бързо и лесно.
  • Нарязвам домата на малки кубчета и добавям към супата.



  • Подправям супата със сол, черен пипер, лют червен пипер и джоджен и оставям да ври до готовност на зеления фасул.



Сервирам чорбата гореща с препечени филийки и резен лимон.
Приятен апетит!


Коментари