ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ "ДЕТСТВО"


Аз съм отново носталгично настроена. 
Върнах се много години назад, когато бях едва 10 -  12 годишна. Тогава започнах и да се уча да готвя. Един от сладкишите, които най-много правех беше този Ябълков сладкиш. 
Трябваше ми доста време, докато възстановя рецептата. Оказа се, че в  последните 20 години не го бях правила. 
След няколко опита и малко допълнения в продуктите получих невероятна наслада за следобедното кафе.
Потопих се в спомени, но да запретваме ръкави






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

3 - 4 ябълки
4 яйца
1 пак. масло или 125 гр.
1 пак. бисквити /преди 30 години бяха "Чайка", после "Чаени", а сега Butter Spritzgebäck, поради липса на български бисквити/ или пък "Роден край" в БГ
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1/2 ч. ч. прясно мляко
1 пак. бакпулвер 10 гр.
1 пак. ванилия
1 ч. л. канела
1 с. л. стафиди
1 с. л. обелени и нарязани на люспи бадеми
1 есенция с аромат на ром
Вместимостта на чашата няма значение. Ако е по-голяма използвайте по-голям размер тава. Моята чаша е с вместимост 150 мл

  • Разделих белтъците от жълтъците.



  • Към жълтъците добавих постепенно и с постоянно разбиване с миксер -  прясното мляко, захарта,  без 3 супени лъжици, ванилията и брашното, което преди това бях пресяла  с бакпулвера.



  • Ябълките обелих и настъргах на едро ренде. В подходяща купа смесих ябълките с канелата, стафидите, бадемите и есенцията ром.



  • Включих фурната на 180 градуса.
  • В тавичката, в която пекох сладкиша сложих маслото и за кратко време го разтопих във фурната.

  • В разтопеното масло подредих бисквитите, като малко повече от половината немски бисквити  беше достатъчен. От "Роден край" едно цяло пакетче. Или пък така, че да покриете дъното на тавата.



  • Върху бисквитите изсипах ябълковата смес и подравних.



  • Върху ябълките изсипах яйчената смес и отново подравних.



  • Пекох в загрятата вече до 180 градуса фурна около 40 минути.



  • Пет минути, преди да бъде готов сладкиша, разбих в суха купа белтъците до сняг, като към края на разбиването много бавно добавих 3-те супени лъжици захар.



  • Когато сладкишът е готов, отгоре се добавят белтъците. 



  • За малко повече красота поръсих върху белтъците малко начукани орехи. Те дадоха и допълнителен вкус на сладкиша, но това го нямаше в моето детство. Така, че не е задължително.

  • Връща се тавичката във все още работещата фурна и се запичат до тъмно-златисто.

  • Когато сладкишът изстине, се нарязва на правоъгълници и преди сервиране се наръсва с пудра захар.



Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!


Коментари