ПАНИРАНИ СВИНСКИ КОТЛЕТИ


Свинският котлет е всъщност месото от гръбнака на прасето,  но със кост. При това месо има съвсем малка част от сланината. Приготвено по този начин на мен ми допада много. Сочно месо с хрупкава коричка. 






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

2 бр. свински котлети
5 с. л. брашно
1 яйце
5 с. л. галета /заменя се с хрупкав пържен лук или корн-флейкс/
подправка за барбекю Пикантина
100 гр. мазнина за пържене /аз използвам за пържене на месо  Butterschmalz/




  • Котлетите ги купувам готово порционирани. Дебелината им е приблизително около 2 см. Не е нужно да се начукват. 
  • Поръсвам ги обилно с подправка за барбекю Пикантина. Ако не обичате да използвате готови подправки, можете да ги поръсите само със сол и черен пипер, по Ваш вкус.


  • В три отделни купички или дълбоки чинии си подготвям продуктите за панировка - брашно, разбито яйце и брашно за паниране - галета.
  • Много често заменям галетата с хрупкав пържен лук. Него или приготвям сама по тази рецепта , или купувам готов от немските вериги магазини. 
  • Друг вариант е корнфлейкса. Също много добър за разнообразяване на панировката.



  • В подходящ по размер тефлонов тиган изсипвам мазнината за пържене и загрявам на максимална степен на котлона. Използвам точно тази мазнина за пържене на меса, защото аромата при пърженето на месото е невероятен и в същото време месото остава сочно и много вкусно.



  • Когато мазнината е добре загряла, намалявам мощността на котлона на половина .
  • Овалвам котлета от всички страни във брашно - изтупвам от излишното брашно. 



  • Топя в разбито яйце и отцеждам от излишното . 



  • Овалвам от всички страни в галета и изтупвам от излишната галета.



  • Пускам във врялата мазнина и пържа минимум от 3 до 5 минути. Определям по цвета на котлета - когато стане тъмно златист - обръщам.
  • Когато и от другата страна се получи тъмно златиста коричка, отново обръщам.
  • Проверявам готовността на месото като натискам с пръст, ако пръстът ми потъва лесно - не е готово. 
  • Обръщам още няколко пъти, за да не ми загаря панировката, а в същото време да не остане месото сурово.
  • Целият период на пържене на средна степен на котлона, продължава между 7 и 10 мин.



Сервирам котлетите топли с гарнитура по желание. Например Bratkartoffeln и резенчета лимон.



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!


Коментари